Αλλάζει ο τρόπος που οι ταξιδιώτες κλείνουν τις διακοπές τους;

 Αλλάζει ο τρόπος που οι ταξιδιώτες κλείνουν τις διακοπές τους;

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ψηφιακής νοημοσύνης Similarweb, ενδέχεται να υπάρχει διαφορά στον τρόπο που κλείνουν οι ταξιδιώτες τις διακοπές τους. Το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε μία μετατόπιση των ταξιδιωτών από τις απευθείας κρατήσεις, στις κρατήσεις μέσω OTAs.

Αναλυτικότερα:

Η παρακάτω εικόνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις κρατήσεις της Airbnb, της Expedia και της Booking, από το 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πηγή εικόνας: similarweb.com

Πέρα από την αναμενόμενη πτώση των κρατήσεων από τους καλοκαιρινούς μήνες, στον Σεπτέμβρη, παρατηρήθηκε μία επιπλέον μείωση από τις κρατήσεις του 2019. Αυτό, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα πτώσης της ζήτησης, που ξεπερνά τις διαφορές που υπάρχουν ανά εποχή. Όπως εξηγεί ο Jim Corridore, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της μειωμένης αυτοπεποίθησης των ταξιδιωτών λόγω πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων. Φαίνεται πως η περίοδος του revenge travel, όπου οι ταξιδιώτες έκλειναν τις διακοπές τους αγνοώντας την οικονομία και τις υψηλότερες τιμές, αντικαθίσταται από μία χειμερινή περίοδο όπου οι ταξιδιώτες θα είναι πιο συντηρητικοί.

Συγκεκριμένα:

·        Συγκρίσεις Σεπτεμβρίου με Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021

Ο Σεπτέμβριος ήταν πεσμένος σε σχέση με τον Αύγουστο, όμως αυτό ήταν αναμενόμενο. Υπήρξε άνοδος σε όλες τις πλατφόρμες σε σχέση με το 2021.

Airbnb: Πτώση 19% από τον Αύγουστο, άνοδος 12% από το 2021.

Expedia: Πτώση 15% από τον Αύγουστο, άνοδος 24% από το 2021.

Booking: Πτώση 21% από τον Αύγουστο, άνοδος 12% από το 2021.

·        Συγκρίσεις τρίτου και δεύτερου τριμήνου 2022

Μείωση υπήρξε το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Airbnb: Πτώση 27%

Expedia: Πτώση 35%

Booking: Πτώση 23%

·        Σύγκριση τρίτου τριμήνου με προηγούμενες χρονιές (year over year)

Η κίνηση στις πλατφόρμες διαμορφώθηκε ως εξής:

Airbnb: Πτώση 20%

Expedia: Πτώση 19%

Booking: Πτώση 21%

Μετατόπιση καταναλωτών προς τους OTAs

Στην παραπάνω εικόνα, φαίνεται πως τα OTAs (πορτοκαλί χρώμα) κέρδισαν έδαφος το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, υπήρξε μείωση στις κρατήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων/απευθείας κρατήσεων (μπλε χρώμα). Τα νούμερα αυτά αφορούν τις ΗΠΑ, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα δείγμα για το πού κινείται η τουριστική αγορά.

Τι συνέβη;

Μπορεί οι ταξιδιώτες που προτιμούσαν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να επέλεξαν να κλείσουν τις διακοπές τους μέσω ΟΤΑ; Ίσως.

Για ποιο λόγο;

Όπως εξηγεί, ο Jim Corridore, ένας βασικός λόγος είναι πως πλέον οι ταξιδιώτες δίνουν περισσότερη έμφαση στην τιμή όταν θέλουν να κλείσουν τις διακοπές τους. Μια συνθήκη που είναι λογικό να επικρατήσει, δεδομένης της οικονομίας.

«Οι ταξιδιώτες περνούν περισσότερο χρόνο ψάχνοντας για προσφορές και συγκρίνοντας τιμές. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βραχυχρόνια μίσθωση. Η βραχυχρόνια μίσθωση εκτοξεύτηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της χωρητικότητας, από ιδιοκτήτες που ήθελαν να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση. Αυτή η τάση ίσως άρχισε να υποχωρεί».

Κάποιοι ακόμη λόγοι που αναφέρει είναι η πολυπλοκότητα που περιλαμβάνεται στο κλείσιμο ενός ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επιπλέον φόροι, κόστη καθαριότητας που μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης, αλλά και «δουλειές» που ζητάνε ορισμένοι ιδιοκτήτες από τους επισκέπτες τους να κάνουν (όπως το να βγάλουν τα σκουπίδια), είναι παράγοντες που μπορεί να δράσουν αρνητικά.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεδομένων των νεότερων γεγονότων στη χώρα μας, πιθανολογούνται νέοι φόροι και περιορισμός του αριθμού διαθέσιμων ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση από τους Δήμους και τις πολυκατοικίες. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές των καταλυμάτων εάν ισχύσουν τα παραπάνω, είναι άγνωστο κατά πόσο θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους OTAs και τα ξενοδοχεία. Αυτό μένει να το δούμε.

Σε ό,τι αφορά την πολυπλοκότητα, ο Brian Chesky ανακοίνωσε πως η Airbnb αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο φαίνονται οι τιμές των κρατήσεων. Στον εν δυνάμει επισκέπτη θα εμφανίζεται πλέον η συνολική τιμή καταλύματος (που περιλαμβάνει και όλα τα επιπλέον κόστη).

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, δήλωσε συμμετοχή στο ShortStay (ex BnB) Greece Conference.

Πηγή: similarweb.com

The post Αλλάζει ο τρόπος που οι ταξιδιώτες κλείνουν τις διακοπές τους; appeared first on BnB News!.