Sotheby’s: Στα 10,4 δισ. ευρώ η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα

 Sotheby’s: Στα 10,4 δισ. ευρώ η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις αγορές με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική για το 2023 σε ό,τι αφορά την αγορά πολυτελών ακινήτων. Αυτό αναφέρει η έκθεση Luxury Outlook του διεθνούς Οίκου Sotheby’s International Realty, που για πρώτη φορά δημοσιεύεται και στην ελληνική αγορά. Πέρυσι, η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες άγγιξε τα 10,4 δισ. ευρώ.

O οίκος εκδίδει μία φορά τον χρόνο στις 81 αγορές όπου δραστηριοποιείται ένα πολύτιμο εγχειρίδιο το οποίο αποτελεί πυξίδα για τα πάνω από 1.000 γραφεία του ανά τον κόσμο, παρέχοντας ουσιαστικά δεδομένα και πληροφορίες υψηλής αξίας για τα μοτίβα συμπεριφοράς των Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI) και των αγορών πολυτελών κατοικιών σε ολόκληρη την υφήλιο.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η παγκόσμια αγορά πολυτελών ακινήτων κινείται στην τροχιά που έχει προδιαγραφεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς. Τα επιτόκια όσο και αν δεν έχουν μεγάλη άμεση συσχέτιση με τις πωλήσεις ακινήτων προς UHNWI συνεχίζουν να αποτελούν έμμεσα μέρος της εξίσωσης για αγοραστές και πωλητές. Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο, το περιορισμένο υφιστάμενο απόθεμα πολυτελών ακινήτων – ειδικά στις αγορές υψηλής ζήτησης – αρχίζει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο και τις δύο πλευρές της αγοράς. Σύμφωνα, τέλος, με την έκθεση, τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ θέτει σταθερά θεμέλια για αυξημένο ενδιαφέρον για τις κατοικίες πολυτελείας.

Σε τοπικό επίπεδο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και CEO της Greece Sothebys International Realty κ. Σάββας Σαββαΐδης, η Ελληνική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με πέρυσι, οι οποίες βασίζονται σε τρεις άξονες: αύξηση των επιτοκίων, διαχείριση ενεργειακού εφοδιασμού και γεω-πολιτική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών καταγράφει μια θετική πορεία επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το γεγονός ότι καθώς οι UHNWI στρέφουν μετά την πανδημία τις προτεραιότητές τους σε θέματα ποιότητας ζωής η Ελλάδα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα στις επιλογές δεύτερης ή ακόμη και πρώτης κατοικίας.

Η Ελλάδα ανάμεσα στους πιο δυναμικούς προορισμούς

Όπως διαπιστώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα και ο κ. Philip A. White Jr., Πρόεδρος και  CEO του οίκου Sothebys International Realty, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους διεθνείς αγοραστές και συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Ντουμπάι στους προορισμούς που έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της αγοράς και αναμένεται να εμφανίσουν ουσιαστική ανάπτυξη στο 2023.

Σημαντικό στοιχείο για το 2022, υπήρξε η συνέχεια της ανοδικής πορείας της Greece Sotheby’s International Realty με συνολική ζήτηση που άγγιξε για το σύνολο της χρήσης τα 10,4 δισ. ευρώ, μία εντυπωσιακή αύξηση συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Σαββαΐδης σημειώνει: “Aν το 2020 και το 2021 υπήρξαν χρονιές – ορόσημο για την ελληνική αγορά πολυτελούς κατοικίας στη βάση των αυξημένων πωλήσεων, το 2022 και το 2023 αποτελούν χρονιές – κριτήριο για τη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση της χώρας στον διεθνή χάρτη του luxury real estate. Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και κατά το προηγούμενο έτος, με το γραφείο μας στην Αθήνα να αριθμεί πλέον 22 ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή των 23 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μεμονωμένο σπίτι στη Μύκονο. Η Μύκονος παραδοσιακά διατηρεί την πρώτη θέση με την Κέρκυρα, την Πάρο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα να ακολουθούν στενά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την εμφάνισή τους κάνουν και εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, η Σύρος ή η Μήλος”.

The post Sotheby’s: Στα 10,4 δισ. ευρώ η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα appeared first on BnB News!.