Οι νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

 Οι νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Με μια προσθήκη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για την αρχική εξαγγελία ότι όσες πολυκατοικίες εκμισθώνονται εξ ολοκλήρου με βραχυχρόνια μίσθωση, αυτές θα θεωρούνται τουριστικά καταλύματα και θα υποχρεούνται να εκδίδουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ).

Έτσι, από 1.1.2024, οι νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι οι εξής:

  • Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν 3 ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).
  • Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
  • Αντικαθίσταται ο φόρος διαμονής από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που θα επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ / ημέρα. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τεσσάρων (4) ευρώ. Στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) το τέλος ανέρχεται σε τέσσερα (4) ευρώ.
  • Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000€.
  • Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Το όριο των 60 ημερών αφορά στη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
  • Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Μπορείτε να δείτε εδώ το σύνολο του νόμου “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκονται στη σελίδα 18 και ένθεν.