Νέα Υόρκη: Οι νέοι κανόνες συρρίκνωσαν τα Airbnb αλλά άνοιξαν τη “μαύρη αγορά”

 Νέα Υόρκη: Οι νέοι κανόνες συρρίκνωσαν τα Airbnb αλλά άνοιξαν τη “μαύρη αγορά”

Ο νέος νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Νέα Υόρκη, που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, έχει συρρικνώσει κατά 80% τον αριθμό των καταχωρήσεων στην πλατφόρμα της Airbnb. Ωστόσο, φαίνεται να αναπτύσσεται μια μαύρη αγορά με καταχωρήσεις κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Inside Airbnb, από 22.434 που ήταν οι καταχωρήσεις τον Αύγουστο ο αριθμός περιορίστηκε σε 3.227 την 1η Οκτωβρίου. Από αυτές, μόλις 417 ακίνητα έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο της πόλης, κάτι που υποδηλώνει ότι δύσκολα εκδίδονται άδειες.

Η καταστολή στη Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει μια «μαύρη αγορά» για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην πόλη, ισχυρίζεται η Lisa Grossman, εκπρόσωπος της Restore Homeowner Autonomy and Rights (RHOAR), μιας τοπικής ομάδας που αντιτάχθηκε στο νόμο.

Η Grossman λέει ότι έχει δει αγγελίες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Νέα Υόρκη, μετά την ισχύ του νόμου, στο Facebook και σε άλλους ιστοτόπους όπως το Craigslist και το Houfy. Γενικά, η “αγορά” των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη έχει μετατοπισθεί σε ιστοσελίδες και τόπους κράτησης, όπου δεν απαιτούνται έλεγχοι όπως στις γνωστές πλατφόρμες.

Αυτές οι ενοικιάσεις εκτός πλατφόρμας, βεβαίως, ενέχουν κινδύνους τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους οικοδεσπότες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξαπατηθούν χωρίς την προστασία μεγαλύτερων εταιρειών όπως η Airbnb.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανέφερε γενικά οι πολιτικές της απαιτούν από τους συναλλασσόμενους αγοραστές και πωλητές στο Facebook Marketplace να συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους. Η εταιρεία απαγορεύει την προώθηση παράνομης δραστηριότητας σε σελίδες και ομάδες Facebook.

Πολλές από τις παλιές καταχωρήσεις στην Airbnb στη Νέα Υόρκη έχουν μετατραπεί σε καταλύματα με παραμονή 30 ημερών ή περισσότερο – που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εγγραφούν.

Το 94% των καταχωρίσεων εμφανίζονται ως μακροχρόνιες μισθώσεις

Ο αριθμός των ακινήτων που διαφημίζονται ως μακροχρόνιες ενοικιάσεις αποτελεί πλέον το 94% των καταχωρίσεων της Airbnb στην Νέα Υόρκη, όπως δείχνουν τα δεδομένα της AirDNA.

Οι οικοδεσπότες που θέλουν να λάβουν έγκριση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, πρέπει να έχουν μόνο δύο επισκέπτες και ο ίδιος ο οικοδεσπότης πρέπει να είναι παρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Αυτή η αλλαγή ήταν καθοριστική για τη συρρίκνωση των καταχωρήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αμερικανική μεγαλούπολη. Εξαίρεση αποτέλεσαν όσα ακίνητα εμπίπτουν στην κατηγορία διαμονής Κατηγορίας Β, όπως ξενοδοχεία, πανσιόν και κλαμπ.

Τα στοιχεία της Airbnb στην πλατφόρμα της δείχνουν ότι περίπου 2.300 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν χαρακτηριστεί ως εξαιρούμενα από την εγγραφή στην Airbnb. Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ακόμη που δεν λένε αν εξαιρούνται ή είναι εγγεγραμμένοι. Άλλες 35.000 καταχωρήσεις αφορούν πλέον μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Το Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου στη Νέα Υόρκη, το οποίο διαχειρίζεται το πρόγραμμα εγγραφής, δεν έχει δώσει μέχρι τώρα ενημέρωση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που έχει καταχωρήσει ή εάν έχει εκδώσει αποφάσεις για παραβάσεις που αφορούν παράνομες καταχωρήσεις.

Οι μικρότεροι ιδιοκτήτες, πάντως, εξακολουθούν να πιέζουν τους δημοτικούς συμβούλους της Νέας Υόρκης να αλλάξουν τους κανόνες για να τους επιτρέψουν να νοικιάσουν τις μονάδες τους. Η RHOAR, που προαναφέρθηκε, αποτελείται από οικοδεσπότες που κατέχουν και διαμένουν σε μονοκατοικίες ή ακίνητα με δύο διαμερίσματα.

Αυτοί οι οικοδεσπότες αισθάνονται ότι έχουν άδικα συνδεθεί με μεγάλους ιδιοκτήτες. Η Grossman δήλωσε ότι η RHOAR συναντήθηκε με δημοτικούς συμβούλους με την ελπίδα να αλλάξει ο νόμος, ώστε οι μικρότεροι οικοδεσπότες να μπορούν να κάνουν νόμιμα βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Η εναλλακτική της Airbnb

Το Houfy, ένας άλλος ιστότοπος που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, δέχθηκε καταχωρήσεις τον Σεπτέμβριο, τον μήνα που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες της Νέας Υόρκης.

Η πρόθεση είναι οι επισκέπτες να κάνουν κράτηση απευθείας με τους οικοδεσπότες, κάτι δηλαδή σαν Airbnb χωρίς τις χρεώσεις. Ο ιστότοπος συγκρίνει τις τιμές για το ίδιο ακίνητο σε Airbnb και Houfy και ισχυρίζεται ότι δείχνει πόσα χρήματα μπορούν να εξοικονομήσουν οι άνθρωποι αποφεύγοντας τις χρεώσεις της Airbnb.

Το Houfy έχει λάβει ειδοποίηση από τον Δήμο της Νέας Υόρκης σχετικά με τους νέους κανόνες. Όπως ανέφερε, εξετάζει πώς να συμμορφωθεί με τους κανόνες. Επειδή ο ιστότοπος δεν λαμβάνει προμήθειες για συναλλαγές μεταξύ οικοδεσποτών και επισκεπτών, υπογραμμίζει ότι οι οικοδεσπότες είναι υπεύθυνοι για τη συμμόρφωση με τους τοπικούς νόμους κατά την καταχώρηση ακινήτων.

The post Νέα Υόρκη: Οι νέοι κανόνες συρρίκνωσαν τα Airbnb αλλά άνοιξαν τη “μαύρη αγορά” appeared first on BnB News!.