ΗΠΑ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κερδίζουν έδαφος έναντι των ξενοδοχείων

 ΗΠΑ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κερδίζουν έδαφος έναντι των ξενοδοχείων

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στις ΗΠΑ κερδίζουν έδαφος έναντι των ξενοδοχείων, διπλασιάζοντας το μερίδιό τους την τελευταία 5ετία.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο αναδεικνύει μελέτη, που πραγματοποίησαν από κοινού η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA και η πάροχος δεδομένων ξενοδοχείων STR.

Η μελέτη ανέλυσε την προσφορά, τη ζήτηση και τις μέσες ημερήσιες τιμές σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις στις ΗΠΑ από το 2018 έως τον Μάιο του 2023.

Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης:

Ενώ τα ξενοδοχεία εξακολουθούν το 2023 να αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς των ΗΠΑ, το μερίδιο 15% των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι σχεδόν διπλάσιο από το 8% που κατείχαν το 2018, δήλωσε ο Jamie Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της AirDNA.

Μάλιστα, αυτή η αύξηση έρχεται παρά τους πολλούς περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Πριν την πανδημία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα είχαν αύξηση της ζήτησης (+30% και +26,4% σε ετήσια βάση αντίστοιχα). Όμως, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η ανάπτυξη είχε επιβραδυνθεί στο 11,7% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στο -0,6% για τα ξενοδοχεία.

Τι άλλαξε;

Η επιστροφή στα ευρωπαϊκά ταξίδια είναι εν μέρει υπεύθυνη, επηρεάζοντας και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, η “συγχώνευση” επαγγελματικών και ταξιδιών αναψυχής, μπορεί να έχει ανατρέψει την ισορροπία. Η επανάσταση της εξ αποστάσεως εργασίας ώθησε πολλούς να παρατείνουν τη διαμονή τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς καταλύματα με περισσότερες ανέσεις και σε λιγότερο κατοικημένες ή αγροτικές περιοχές. Επειδή στις περιοχές αυτές τα εναλλακτικά καταλύματα είναι σαφώς περισσότερα από τα ξενοδοχεία, η τάση αυτή έδωσε ώθηση στον κλάδο.

Εως τον Μάιο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μικρές πόλεις/αγροτικές τοποθεσίες είδαν αύξηση της ζήτησης κατά 24%, έναντι 0% των ξενοδοχείων. Η αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις επίσης υπερέβη την αύξηση της ζήτησης ξενοδοχείων σε πόλεις μεσαίου μεγέθους, προάστια, ορεινά και παράκτια θέρετρα.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερα αστικά περιβάλλοντα, τόσο τα ενοικιαζόμενα καταλύματα όσο και τα ξενοδοχεία παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης κατά 12%, χάρη στους αυστηρότερους κανονισμούς ενοικίασης και την αφθονία των συμβατικών δωματίων ξενοδοχείων.

Αύξηση και της προσφοράς

Όσον αφορά την προσφορά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι και πάλι μπροστά.

Η ετήσια αύξηση της προσφοράς για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παρέμεινε πάνω από το 15%. Για τα ξενοδοχεία έμεινε κάτω από 5% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου 2023.

Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επεκτείνονται ταχύτερα σε αγροτικές και προαστιακές περιοχές, σε 18% και 14%, αντίστοιχα. Πάντως, στις αστικές περιοχές, όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι πιο συγκρίσιμες με τα δωμάτια ξενοδοχείων, αυξάνονται κατά 8%.

Επιπλέον, τα μεγαλύτερα ακίνητα κερδίζουν δημοτικότητα. Τα ακίνητα με πάνω από τρία υπνοδωμάτια ξεπέρασαν τα 300.000, ξεπερνώντας τις μονάδες ενός και δύο υπνοδωματίων κατά περισσότερα από 70.000 στην κάθε κατηγορία. Οι μονάδες τριών υπνοδωματίων έχουν επίσης δει τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από οποιοδήποτε άλλο μέγεθος ιδιοκτησίας.

Η μέση ημερήσια τιμή

Η μέση ημερήσια τιμή (ADR) έχει επίσης αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αν και τα ξενοδοχεία σημείωσαν ταχύτερη ανάπτυξη ADR (7,2% ετησίως) σε σύγκριση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (2,8%), αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόδοση στις 25 κορυφαίες αγορές, που περιλαμβάνουν αστικές περιοχές και ορεινά/παραλίμνια θέρετρα.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εξακολουθούν να είναι 20% φθηνότερες από τα ξενοδοχεία σε αστικές περιοχές. Όμως είναι ελαφρώς ακριβότερες σε άλλους τύπους τοποθεσιών, προφανώς γιατί προσφέρουν μεγαλύτερους χώρους και ανέσεις εκτός πόλεων.

Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια

Για το υπόλοιπο του 2023 και μετά, αναμένεται αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και ξενοδοχεία. Ο ρυθμός της αύξησης πάντως επιβραδύνεται. Ωστόσο, το μερίδιο της ζήτησης για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Από 14,6% το 2023 σε 15,4% εκτιμάται το 2024.

Η πανδημία, όπως τονίζει η κοινή μελέτη, ήταν καταλύτης για τον κλάδο των καταλυμάτων. Επιτάχυνε τις υπάρχουσες τάσεις και δημιούργησε νέες. Ωστόσο, καθώς οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διατηρούν και μάλιστα αυξάνουν το μερίδιό τους, οι διαχειριστές ξενοδοχείων μπορούν να μάθουν από αυτό που προσελκύει τους επισκέπτες στα Airbnb, όπως ακριβώς οι φορείς ενοικίασης έχουν μάθει από τα ξενοδοχεία να γίνουν πιο επαγγελματίες.

Κοιτώντας το μέλλον, καταλήγουν οι αναλυτές της μελέτης, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο:
Το παιχνίδι της διαμονής αλλάζει και ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος.

The post ΗΠΑ: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κερδίζουν έδαφος έναντι των ξενοδοχείων appeared first on BnB News!.