Euromonitor International | Τα airbnb είναι ζωτικής σημασίας για ένα ποικίλο τουριστικό προϊόν

 Euromonitor International | Τα airbnb είναι ζωτικής σημασίας για ένα ποικίλο τουριστικό προϊόν

Η περαιτέρω ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, οδηγεί σε άνοδο και τα καταλύματα τύπου Airbnb, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Euromonitor International, το οποίο θεωρεί ότι με τους σωστούς κανονισμούς και τις φορολογικές πολιτικές, η βραχυχρόνια μίσθωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ταξιδιών.

Οι κορυφαίες πόλεις

Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη Euromonitor International Top 100 City Destinations Index 2022, πέντε από τις έξι κορυφαίες πόλεις της λίστας κατατάσσονται επίσης μεταξύ των κορυφαίων 12 όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2022.

Ειδικότερα, το Παρίσι, το Ντουμπάι, η Μαδρίτη, η Ρώμη και το Λονδίνο έχουν μεγάλη προσφορά καταλυμάτων τύπου airbnb, κάτι που, όπως τονίζεται, είναι ζωτικής σημασίας για ένα ποικίλο τουριστικό προϊόν, ενώ εμπλέκει τις τοπικές κοινότητες στη βιομηχανία.

Η μόνη εξαίρεση είναι το Άμστερνταμ, στο οποίο καταγράφηκε μείωση της προσφοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της νέας αυστηρής κανονιστικής πολιτικής.

Κανονισμοί και μεγαλύτερη διαφάνεια

Το Άμστερνταμ έχει καταγράψει μία από τις υψηλότερες μειώσεις στον αριθμό των ακινήτων τύπου airbnb από το 2019. Έτσι, έφυγε από τις 50 κορυφαίες πόλεις όσον αφορά τον αριθμό των καταλυμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Transparent Intelligence.

Οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάσουν μόνο το ακίνητο της κύριας κατοικίας τους και μόνο για έως 30 ημέρες το χρόνο.

Λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των airbnb και της στεγαστικής κρίσης σε πολλές πόλεις, όπως αναφέρεται στη μελέτη, η Πορτογαλία έχει ήδη περιορίσει την έκδοση νέων αδειών σε παρόχους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Περισσότεροι προορισμοί ενδέχεται να ακολουθήσουν αυτήν την πρακτική, σημειώνει η μελέτη.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείται στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται να αυξηθεί η διαφάνεια στον κλάδο. Εκτός από τα δεδομένα για τις διανυκτερεύσεις που έχουν ήδη κοινοποιηθεί από Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor, χρειάζεται οι τοπικές αρχές να διαχειρίζονται την αγορά, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν.

Μια άλλη λύση στο ζήτημα, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να είναι η εστίαση στην ανάπτυξη λιγότερο γνωστών και αγροτικών προορισμών. Αυτοί οι προορισμοί έγιναν πολύ πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η άνοδος του Ντουμπάι

Σε αντίθεση με το Άμστερνταμ, το Ντουμπάι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χάρη στη σαφή νομοθεσία και τη φορολογία, καθώς και σε σημαντικά γεγονότα στην περιοχή, όπως η Expo 2020 στο Ντουμπάι και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, το Ντουμπάι έχει ανέβει πάνω από 30 θέσεις στην κατάταξη από το 2019. Από το 2022, η πόλη καταλαμβάνει την ένατη θέση όσον αφορά τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στον Δείκτη Προορισμού Πόλης.

Τα προγράμματα αφοσίωσης μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τις κρατήσεις;

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Airbnb κατέχει αυτήν τη στιγμή την ηγετική θέση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με μερίδιο αξίας 50% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022. Η εταιρεία πέτυχε τα υψηλότερα τριμηνιαία αποτελέσματα εσόδων της το τρίτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Είχε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα, καθιστώντας το 2022 πρώτη κερδοφόρα χρονιά για την εταιρεία.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης, η Vrbo, η οποία κατέχει μερίδιο αξίας 17%, σημείωσε επίσης θετική απόδοση το 2022.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες προσδοκίες για το τουριστικό προϊόν, το δύσκολο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει την πίεση στις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, Vrbo, κλπ.

Μια στρατηγική για τη διατήρηση της προσοχής των καταναλωτών είναι η χρήση προγραμμάτων αφοσίωσης, όπως κάνουν οι αλυσίδες ξενοδοχείων.

Το 2023, η VRBO θα ενταχθεί στο ενοποιημένο πρόγραμμα πιστότητας του Ομίλου Expedia, One Key. Έτσι, η Vrbo μπορεί να αποκτήσει νέους πελάτες από τις άλλες πλατφόρμες του ομίλου. Επιπλέον οι πιστοί πελάτες της VRBO θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες υπηρεσίες.

Όχι άλλα πάρτι σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μία από τις πιο δημοφιλείς πρόσφατες λειτουργίες που εισήγαγαν τόσο η Airbnb όσο και η Vrbo είναι η πρόληψη κρατήσεων για πάρτι. Όπως τονίζουν οι αναλυτές του Euromonitor International, η λύση επιτρέπει στους οικοδεσπότες να διευθύνουν μια πιο βιώσιμη επιχείρηση. Αφενός επιδεικνύουν μεγαλύτερη φροντίδα για τις τοπικές κοινωνίες ενώ εξοικονομούν και έξοδα συντήρησης. Η Vrbo χρησιμοποιεί μια ειδική βαθμολογία κινδύνου για κάθε κράτηση για να εντοπίζει συμβάντα που ίσως προκαλέσουν αναταραχή στην περιοχή. Η Airbnb, εκτός από τον έλεγχο κρατήσεων, μπορεί επίσης να ζητήσει πιο λεπτομερή επαλήθευση ταυτότητας επισκέπτη.

Το ζήτημα των πάρτι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις κοινότητες. Ορισμένες πόλεις, όπως το Ντάλας, θέλουν ακόμη και να απαγορεύσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κάποιες γειτονιές.

Ψηφιακοί νομάδες

Οι καταναλωτές αλλάζουν τη στάση τους ως προς την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία, αυξάνουν τις επιλογές για τους ταξιδιώτες αναψυχής.

Αυτό θα έχει θετική επίδραση στον αριθμό των κρατήσεων καθώς και στη διάρκεια παραμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Σύμφωνα με την Airbnb, οι μακροχρόνιες διαμονές 28 διανυκτερεύσεων και άνω αντιπροσώπευαν το 21% των συνολικών κρατήσεων και παρέμειναν σταθερές. Ενώ οι κρατήσεις για διαμονές άνω της μίας εβδομάδας παρουσίασαν αύξηση το 4ο τρίμηνο του 2022.

The post Euromonitor International | Τα airbnb είναι ζωτικής σημασίας για ένα ποικίλο τουριστικό προϊόν appeared first on BnB News!.