10 αποδοτικοί τρόποι για να κάνετε πιο βιώσιμα τα καταλύματα

 10 αποδοτικοί τρόποι για να κάνετε πιο βιώσιμα τα καταλύματα

Η ανάγκη για βιώσιμα καταλύματα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τουρισμού.

«Η αυξημένη βιωσιμότητα δεν είναι υποχρεωτικό να συνεπάγεται σημαντικό κόστος», υπογραμμίζει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sustonica, Vanessa de Souza Lage, σε άρθρο της για τους συνεργάτες της Booking.com. Επισημαίνεται ότι το Sustonica είναι το πρώτο σήμα βιωσιμότητας και αναγνώρισης ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Vanessa de Souza Lage στο άρθρο της καταθέτει 10 αποδοτικούς τρόπους για πιο βιώσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Διαβάστε το άρθρο…

Το να κάνετε την παραθεριστική κατοικία σας περισσότερο βιώσιμη δεν είναι μόνο ωφέλιμο για τον πλανήτη, αλλά μπορεί επίσης να σας διασφαλίσει εξοικονόμηση χρημάτων, καλύτερες εμπειρίες επισκεπτών και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Η βιωσιμότητα συνδέεται συχνά με διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ ή αντλιών θερμότητας, οι οποίες, παρότι μπορεί να είναι ακριβές, αξίζουν την επένδυση μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, προς το παρόν, αυτό το άρθρο θα εστιάσει σε γρήγορες και επιτυχημένες λύσεις που είναι οικονομικά αποδοτικές, εύκολες στην εφαρμογή και, το σημαντικότερο, λειτουργούν.

Κερδίστε το στοίχημα του νερού

Μερικές από τις λιγότερο προφανείς, ωστόσο λειτουργικά αποτελεσματικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην παραθεριστική κατοικία σας βρίσκονται στο μπάνιο. Η μείωση της κατανάλωσης νερού μειώνει τις ανάγκες επεξεργασίας λυμάτων και τη ρύπανση των θαλασσών και των ποταμών μας. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να μειώσετε σημαντικά τη χρήση νερού στο σπίτι.

  • Η τοποθέτηση ενός «μειωτή/περιοριστή ροής ντους» στην κεφαλή του ντους σας είναι φθηνή λύση και μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του νερού ανά ντους κατά μέσο όρο 40%, χωρίς να επηρεαστεί η πίεση του νερού.
  • Ενώ μια τουαλέτα διπλού τραβήγματος μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 15.000 λίτρα νερού κάθε χρόνο, η τοποθέτησή της μπορεί να είναι ακριβή. Μια φθηνότερη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο νερού (μπουκάλι ή ειδική σακούλα). Όταν τραβάτε το καζανάκι, το δοχείο μειώνει τον όγκο νερού που απαιτείται για να γεμίσει η δεξαμενή, εξοικονομώντας νερό κάθε φορά.
  • Μια συσκευή ανίχνευσης διαρροών μπορεί να εξοικονομήσει στα ακίνητα 38.000 λίτρα νερού ετησίως. Αυτοί είναι δίσκοι που λειτουργούν με μπαταρία ή μικρά κουτιά που τοποθετούνται κάτω από τα σημεία όπου που μπορεί να εμφανιστεί διαρροή, όπως ο νεροχύτης ή η τουαλέτα. Όταν ανιχνεύσουν νερό, μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα στο τηλέφωνό σας, οπότε μπορείτε να διορθώσετε τη διαρροή προτού σπαταληθεί σημαντική ποσότητα νερού.
  • Εκτός του μπάνιου, μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό και ρεύμα χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις με την ένδειξη «eco» στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. Στην πραγματικότητα, καταναλώνετε λιγότερο νερό γεμίζοντας το πλυντήριο πιάτων σας και ρυθμίζοντας το στη λειτουργία «eco» από ό,τι πλένοντας τα πιάτα στο χέρι.

Μικρότερη σπατάλη, μεγαλύτερη οικονομία

Ένας άλλος τομέας όπου είναι εύκολο να δείτε γρήγορα μεγάλη διαφορά είναι η μείωση των απορριμμάτων. Ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα επιβλαβών υλικών που πηγαίνουν στις χωματερές, να κάνετε οικονομία στους φυσικούς χώρους και, φυσικά, στα χρήματα.

  • Έρευνες έχουν δείξει ότι το 95% του πλαστικού που χρησιμοποιείται στα μπάνια των ξενοδοχείων καταλήγει στις χωματερές. Χρησιμοποιώντας επαναγεμιζόμενους διανομείς σαμπουάν, αφρόλουτρου και σαπουνιού στην παραθεριστική κατοικία σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα πλαστικά απόβλητα.
  • Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών εδώ και πολύ καιρό. Όταν απορρίπτονται, τα μικροσκοπικά σωματίδια εισέρχονται στα υδάτινα ρεύματα και αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον προϊόντα που δεν περιέχουν μικροπλαστικά. Αναζητήστε τα. Αντί να ελέγχετε μόνοι σας κάθε χημική ουσία, είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή «Beat the Microbead». Απλώς φωτογραφήστε τα συστατικά και η εφαρμογή θα σας δώσει πληροφορίες.
  • Αντίστοιχα, τα προϊόντα καθαρισμού περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που ενέχουν κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον μας. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά είναι μη τοξικά και βιοδιασπώμενα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ καλύτερα για τον πλανήτη. Οι εταιρείες θα διαφημίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι «φιλικά προς το περιβάλλον», αλλά να αναζητάτε πιστοποιημένες ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι λένε την αλήθεια!
  • Η αλλαγή του χαρτιού υγείας, των χαρτοπετσετών και των χαρτομάντιλων που χρησιμοποιείτε με ανακυκλωμένα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αποψίλωσης των δασών και των απορριμμάτων. Επιλέγετε ανακυκλωμένο χαρτί η επεξεργασία του οποίου γίνεται χωρίς χλώριο, με ελάχιστα υλικά συσκευασίας και χωρίς βαφές και αρώματα.

Η ενέργεια βρίσκεται στα χέρια σας

Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στις λύσεις κατανάλωσης ρεύματος και ενέργειας που χρησιμοποιείτε μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν την εξάρτησή σας από τα επιβλαβή ορυκτά καύσιμα.

  • Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι, σε πολλές χώρες, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τηλεφώνημα στον πάροχο ενέργειας και μπορείτε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας με ένα πρόγραμμα 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αλλαγή γίνεται τελείως δωρεάν και η διαφορά θα είναι μεγάλη. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές ή τους παρόχους για πληροφορίες για τη δική σας περιοχή.
  • Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια από τους απλούς λαμπτήρες και διαρκούν έως και 25 φορές περισσότερο. Με τη χρήση τους θα μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος και θα βοηθήσετε στην προστασία του πλανήτη.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν οι αλλαγές που κάνετε έχουν πραγματικά αποτέλεσμα. Ωστόσο, μειώνοντας την κατανάλωση νερού και ρεύματος και τα απορρίμματα, σύντομα θα αρχίσετε να παρατηρείτε οικονομικά οφέλη, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε τη θετική επίδραση στον κόσμο γύρω σας. Γνωρίζοντας ότι όταν διαχειρίζεστε τα καταλύματα με γνώμονα τη βιωσιμότητα, θα συμβάλετε στην προσέλκυση αυξανόμενου αριθμού ταξιδιωτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν πιο βιώσιμα, ενώ προσφέρετε βελτιωμένη εμπειρία επισκέπτη.

Στο ShortStay Conference 2024, το θέμα της βιωσιμότητας και της αειφορίας θα έχει κεντρικό ρόλο, με παρουσιάσεις, αναλύσεις και λύσεις.