Το πρόβλημα με τον φόρο διαμονής στα καταλύματα τύπου Airbnb

 Το πρόβλημα με τον φόρο διαμονής στα καταλύματα τύπου Airbnb

Ένα σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει με την επιβολή του φόρου διαμονής από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Βίκης Βαμιεδάκη στο news247.gr.

Όπως σημειώνεται, εδώ και μήνες γίνονται ήδη δεκάδες χιλιάδες κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου AirBnB για τη χρονιά του 2024, σε όλες τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, οι περισσότερες από τις οποίες, στην περίπτωση των ξενοδοχείων, στην τελική τους τιμή συμπεριλαμβάνουν και το φόρο διαμονής, όμως με τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Στα καταλύματα βραχυχρόνιας δε, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας φόρος, καθώς δεν ισχύει σήμερα.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, θα πρέπει είτε να ενημερώσουν τις κρατήσεις τους για καταβολή επιπλέον χρημάτων ή να πληρώσουν από την τσέπη τους τους φόρους. Στα ξενοδοχεία είναι σχετικά εύκολο να εισπραχθούν τα επιπλέον χρήματα, αφού λειτουργούν ρεσεψιόν με προσωπικό που θα είναι εκεί για να τα χρεώσει στους πελάτες. Στην περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν συναντούν ποτέ τους πελάτες τους.

Εμείς να προσθέσουμε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα εσιπράτεται και θα αποδίδεται ο φόρος διαμονής που θα βαρύνει τις κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν δηλαδή ο φόρος θα ενσωματωθεί στην πληρωμή στην πλατφόρμα, η οποία και θα τον αποδίδει στις εθνικές αρχές. Ή αν θα πρέπει να τον εισπράτει κατά την άφιξη ο ίδιος ο διαχειριστής του καταλύματος, ο οποίος θα τον αποδίδει στη συνέχεια.

Οι χρεώσεις της Booking.com

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και στην τακτική της Booking.com εδώ και περίπου έναν χρόνο να χρεώνει εσφαλμένα σε όλων των τύπων τα τουριστικά καταλύματα, το ΦΠΑ του 13% των ξενοδοχείων, αλλά και τον δημοτικό φόρο των 0,50 ευρώ, στις κρατήσεις που γίνονται μέσα από την πλατφόρμα.

Ως γνωστόν στους «κόλπους» της βραχυχρόνιας, πολλοί ιδιοκτήτες επικοινώνησαν με την πλατφόρμα η οποία αφαίρεσε από το κατάλυμά τους τις ενδείξεις από τους φόρους αυτούς.

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες αυτών των καταλυμάτων έβλεπαν στην κράτησή τους ότι πληρώνουν ΦΠΑ και δημοτικό φόρο.

Σε αναζήτηση του NEWS 24/7 σε μεγάλο αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες καταλύματα που φαίνεται ότι εισπράττουν ΦΠΑ και δημοτικό φόρο, χωρίς φυσικά να το αποδίδουν στο κράτος, αφού δεν προβλέπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες (πάντα του NEWS 24/7), υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη για αυτή τη στρέβλωση, των ανύπαρκτων φόρων. Και το ρεπορτάζ καταλήγει ότι η δημοφιλής πλατφόρμα ενώ γνωρίζει τόσο καλά το θέμα, δεν έχει κάνει κάποια καθολική διόρθωση.

The post Το πρόβλημα με τον φόρο διαμονής στα καταλύματα τύπου Airbnb appeared first on BnB News!.