Στην τελική ευθεία οι κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη – τι ζητούν οι οικοδεσπότες

 Στην τελική ευθεία οι κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη – τι ζητούν οι οικοδεσπότες

Απλούς και ενιαίους κανόνες σε όλη την Ευρώπη για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητούν οι οικοδεσπότες της Airbnb.

Αυτό προκύπτει από την πρωτοβουλία της πλατφόρμας να δώσει το βήμα σε οικοδεσπότες από διάφορες περιοχές της γηραιάς ηπείρου να πουν τη γνώμη τους για το ζήτημα, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδεύει προς θεσμοθέτηση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb:

** Η Ε.Ε. φιλοξενεί πάνω από 1,4 εκατομμύρια οικοδεσπότες Airbnb – περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια από αυτούς έχουν μόνο μια καταχώριση ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πλατφόρμα.

** Ο τυπικός οικοδεσπότης της ΕΕ κέρδισε κάτι λιγότερο από 4.000 ευρώ το 2022. Το ποσό ισοδυναμεί με μια επιπλέον αμοιβή άνω των δύο μηνιαίων μισθών για το μέσο νοικοκυριό της ΕΕ.

** Σχεδόν ένας στους πέντε οικοδεσπότες της ΕΕ ή κάποιος στο σπίτι του εργάζεται στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη ή τη δημόσια διοίκηση.

** Περισσότεροι από τους μισούς οικοδεσπότες είναι γυναίκες,

** Περισσότεροι από τους μισούς οικοδεσπότες είναι σε πλήρη ή μερική απασχόληση και πάνω από το ένα τέταρτο είναι συνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για τους κανόνες STR σε όλη την ΕΕ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τι λένε οι οικοδεσπότες

Σύμφωνα με έρευνα της Airbnb, το 67,4% των οικοδεσποτών της ΕΕ υποστηρίζουν την πρόταση της ΕΕ για μια πιο σαφή, απλή και εναρμονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μόνο το 11,7% είναι κατά της πρότασης.

Σχεδόν οι μισοί (47,0%) από τους οικοδεσπότες είπαν ότι θα ήθελαν οι νέοι κανόνες να υποστηρίζουν την ενιαία αγορά και να τάσσονται κατά των τοπικών κανόνων.

Αρκετοί, ωστόσο, διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΕΕ θα θεσμποθετήσει έναν κανονισμό που θα τους επιτρέπει να νοικιάζουν τα σπίτια τους περιστασιακά. Όλοι αναφέρουν ότι το πρόσθετο εισόδημα τους βοηθά να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Στις 2 Ιουνίου η Airbnb έδωσε στη δημοσιότητα τη γνώμη κάποιων οικοδεσποτών για τους νέους κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη.

Τα βασικά σημεία από όσα είπαν:

** “Αυτό που ζητώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να εγγυηθεί ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο μέσω απλών και ισορροπημένων κανόνων για τους οικοδεσπότες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε υπό ίσες συνθήκες, να υποστηρίζουμε τις τοπικές μας κοινότητες και να προσελκύουμε κόσμο σε περισσότερα αγροτικές και λιγότερο γνωστές περιοχές της Γερμανίας”

Niels Becker – Λέσχη υποδοχής Ρηνανίας-Παλατινάτου, Γερμανία

 

** “Ως οικοδεσπότης, ζητώ από την ΕΕ: παρακαλώ βοηθήστε μας να κάνουμε τις πόλεις μας πιο ανοιχτές και πιο φιλικές στους ταξιδιώτες που θέλουν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους σε διάφορα μέρη σε όλη την Ευρώπη. Βοηθήστε τη βιομηχανία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και τους οικοδεσπότες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης να κάνουν τις πόλεις μας πιο ανοιχτές, προσβάσιμες και φιλόξενες σε όλα τα είδη τουρισμού»

Juanjo Bande – Galicia Host Club, Ισπανία

 

** «Χρειαζόμαστε απλούς κανόνες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ευρώπη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε και να καλωσορίζουμε επισκέπτες. Η φιλοξενία είναι μια πηγή πρόσθετου εισοδήματος για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων ανάμεσά μας που είναι συνταξιούχοι ή βασίζονται σε αυτό το εισόδημα για διάφορους λόγους. Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αποτελούν επίσης μέρος μιας συνεργατικής οικονομίας και τα οφέλη τους ξεπερνούν πολύ το τουριστικό οικοσύστημα».

Fanny Attia – Λέσχη Φιλοξενίας Στρασβούργου, Γαλλία

 

** «Δεν εκπροσωπώ μόνο το Host Club στη Νάπολι, αλλά σχεδόν 75 κοινότητες υποδοχής και χιλιάδες οικοδεσπότες από όλη την Ιταλία. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλές, απλές και ακριβείς πολιτικές για να γίνει η φιλοξενία ασφαλής, υπεύθυνη και βιώσιμη».

Erminio Russomando – Νάπολη Host Club, Ιταλία

** «Μαζί με την οικογένειά μου, διαχειρίζομαι ένα μικρό bed-and-breakfast στο κέντρο του Άμστερνταμ. Καλωσορίζουμε κυρίως οικογένειες με παιδιά από όλο τον κόσμο στο σπίτι μας και τους δίνουμε τοπικές συστάσεις για να κάνουν τη διαμονή τους στο Άμστερνταμ πιο ευχάριστη. Για μένα, μια από τις πολλές απολαύσεις του να είσαι οικοδεσπότης είναι να βλέπεις καλεσμένους να περνούν υπέροχα στην πόλη σου.

Αν μπορούσα να ζητήσω ένα πράγμα από τους νομοθέτες της ΕΕ, αυτό θα ήταν να εξετάσω τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν στις πόλεις μικρού μεγέθους οικοδεσπότες peer-to-peer όσον αφορά τον πιο ανθεκτικό και προσανατολισμένο στο μέλλον τουρισμό. Ως οικοδεσπότες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, επιλέγουμε προσεκτικά τους επισκέπτες μας και τους βοηθάμε να ταιριάζουν και νομίζω ότι αυτό είναι που κάνει τη φιλοξενία peer-to-peer μια τόσο πολύτιμη προσθήκη στο τουριστικό οικοσύστημα της Ευρώπης».

Maarten Bruinsma – Σύλλογος της Ανεξάρτητης Οικοδέσποινας Amsterdam Gastvrij, Ολλανδία

 

** «Αν μπορούσα να ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πράγμα, αυτό θα ήταν να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τους νόμους σχετικά με τη φιλοξενία.

Προς το παρόν, οι νόμοι είναι λίγο περίπλοκοι, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα νομικά πλαίσια των διαφορετικών τμημάτων και αρχών που εμπλέκονται στη ρυθμιστική διαδικασία και απαιτείται πολύς συντονισμός για τη δημιουργία μιας καταχώρισης και την έναρξη της φιλοξενίας.

Μακάρι να υπήρχε μια εργαλειοθήκη για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, μια διαδικασία βήμα-βήμα για το πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια καταχώριση βραχυχρόνιας μίσθωσης που να είναι εύκολα κατανοητή για όλους, είτε είναι 19 είτε 75 ετών».

Árpád Rudas – Ρουμανία Airbnb Host Club

 

** «Είμαι οικοδεσπότης και ηγέτης της κοινότητας από τη Σλοβενία και το αίτημά μου προς την ΕΕ είναι να απλοποιήσει τα πράγματα και να μας βοηθήσει με τους άδικους τοπικούς κανονισμούς που οι τοπικές κυβερνήσεις και οι δήμοι επιβάλλουν στην τοπική κοινότητα υποδοχής και φιλοξενουμένων. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για όλους τους οικοδεσπότες αν οι κανόνες και οι κανονισμοί για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ήταν ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη.»

Miha Škof – Φιλοξενούμενος Όμιλος Σλοβενίας

 

Η πρόταση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή της με τους κανόνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη που απαιτούν δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Booking.com, Expedia Group, TripAdvisor) θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα εθνικό «ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου». Μέσω αυτού, θα μεταδίδονται τα δεδομένα μεταξύ των διαδικτυακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης και των δημοσίων αρχών.

Κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή δωμάτιο που προσφέρεται προς ενοικίαση για περιορισμένο αριθμό ημερών το χρόνο θα έχει αριθμό μητρώου, ώστε οι αρμόδιες αρχές να γνωρίζουν την ταυτότητα του «οικοδεσπότη», δηλαδή του ατόμου που θέλει να νοικιάσει την κατοικία. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για τη διεξαγωγή τακτικών τυχαίων ελέγχων για να επαληθεύουν ότι δεν υπάρχουν λανθασμένες δηλώσεις στους κεντρικούς υπολογιστές ή μη έγκυροι αριθμοί εγγραφής. Η επεξεργασία όλων των πληροφοριών θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων.

Αυτό θα μειώσει τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους οικοδεσπότες και τις πλατφόρμες, ενώ θα παρέχει στις αρχές τα δεδομένα που χρειάζονται για να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα. Αυτό θα δημιουργήσει επίσης ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλους παράγοντες του τουριστικού τομέα (όπως ξενοδοχεία, ξενώνες ή ξενοδοχεία διαμερισμάτων) και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες που θα επιτρέπουν στις δημόσιες αρχές, τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τους οικοδεσπότες και τους πολίτες να κατανοήσουν τους νόμους και τις απαιτήσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων στην επικράτειά τους. Αυτές περιλαμβάνουν διαδικασίες εγγραφής και απαιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

The post Στην τελική ευθεία οι κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη – τι ζητούν οι οικοδεσπότες appeared first on BnB News!.