Ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων προαναγγέλλει η Όλγα Κεφαλογιάννη

 Ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων προαναγγέλλει η Όλγα Κεφαλογιάννη

Η «ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων» περιλαμβάνεται μεταξύ των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός, όπως αναφέρθηκε από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Η κα Κεφαλογιάννη έθεσε τέσσερις κεντρικές δεσμεύσεις -στόχους- με συγκεκριμένες δράσεις για την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού.

Προσδιόρισε ότι κεντρικός στόχος για την επόμενη δεκαετία είναι «ισχυρός, ανταγωνιστικός, βιώσιμος τουρισμός, που σημαίνει ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, εισόδημα, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά όμως, πάντα με το μυαλό στο μέτρο που δεν πρέπει να χαθεί. Στις αναγκαίες ισορροπίες που πρέπει να ακολουθούν όλες τις πολιτικές μας. Η βιωσιμότητα και η αειφορία, είναι οι κεντρικές μας προτεραιότητες».

Οι στόχοι

Εξειδικεύοντας η υπουργός είπε πως παραμετρικά οι στόχοι είναι 4 και έχουν ως εξής: η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ολοκλήρωση της διασύνδεσης προορισμών και διάχυση επισκεπτών σε όλη τη χώρα, ο εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της εικόνας και της ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο διεθνές περιβάλλον και η αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη «οι στόχοι υπάγονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο συγκροτημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, που απαντάει σε όλες τις μεγάλες ή μικρές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός στο παρόν και στο μέλλον. Ένα σχέδιο, που αφορά και σχετίζεται άμεσα με τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης μας. Γιατί ο ελληνικός τουρισμός, αποτελεί ένα μεγάλο και κρίσιμο κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής».

Προκλήσεις

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός ενταγμένος πρωταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον έχει να αντιμετωπίσει κεντρικές προκλήσεις μεταξύ των οποίων οι εξής:.

Την κλιματική αλλαγή, γιατί κάθε χρόνος που περνάει, θα επηρεάζει το που και το πώς θα ταξιδεύουμε,
Τον υπερτουρισμό και τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί στη ζωή πολλών ανθρώπων, στη λειτουργία πολλών προορισμών, αλλά και στο ίδιο το τουριστικό μας προϊόν,
Τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, που συσσωρεύονται και αναζητούν επείγουσες λύσεις…
Τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που θα πρέπει να βρεθεί πολύ σύντομα, ένας τρόπος να κρατηθεί το μέτρο και η ισορροπία,
Την εναρμόνιση με τις ψηφιακές εξελίξεις που είναι ραγδαίες και που επηρεάζουν ήδη όλη την αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος,
Τη διαφοροποίηση τάσεων και προτιμήσεων ταξιδιωτών, ιδιαίτερα στην μεταπανδημική εποχή,
Τον έντονο ανταγωνισμό που επανακάμπτει.

Αναφερόμενη στις δράσεις που αφορούν τον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η κα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για «Παρεμβάσεις στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα αστικά κέντρα και σε προορισμούς με φαινόμενα υπερτουρισμού με γνώμονα τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και την παράλληλη προστασία του δικαιώματος της κατοικίας». Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε, στο πλαίσιο της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων.

Αναμένουμε όμως με ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στάση της. Με δεδομένο ότι η νέα Υπουργός Τουρισμού βρίσκεται σε διαδικασία επαφών με τους φορείς του τουρισμού, φανταζόμαστε ότι θα επιδιώξει συνάντηση και με τους εκπροσώπους του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πριν καταλήξει στις ρυθμίσεις που προανήγγειλε ότι θέλει να κάνει.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «στον τουρισμό, θα προχωρήσουμε σε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις νέες, επιτακτικές ανάγκες. Ας κινηθούμε δυναμικά λοιπόν. Ας εμπιστευτούμε το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού. Τους επιχειρηματίες του, τους εργαζόμενους του, την τεχνογνωσία που παράγεται, τους νέους ανθρώπους που ξέρουν να δημιουργούν, όλους και όλες που αποτελούν τους συνεχιστές μια μεγάλης διαδρομής, μιας σπουδαίας τουριστικής παράδοσης.

Ας τους θωρακίσουμε με την απαιτούμενη στρατηγική κατεύθυνση. Γιατί έτσι θα κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός το επόμενο μεγάλο στοίχημα μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης που αποδίδει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία».

The post Ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων προαναγγέλλει η Όλγα Κεφαλογιάννη appeared first on BnB News!.