Ρεκόρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη το 2022 – Η θέση της Αθήνας

 Ρεκόρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη το 2022 – Η θέση της Αθήνας

Αυξημένες κατά 7% έναντι του 2019 ήταν πέρυσι οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat. Μάλιστα η Αθήνα βρέθηκε στην 8η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις, με 4,5 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι διανυκτερεύσεις που έχουν κρατηθεί μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor, ανήλθαν πέρυσι σε 547 εκατομμύρια, από 512 εκατομμύρια το 2019.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την Ευρώπη:

** Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφηκαν το 2022 σε αγροτικές περιοχές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία ή η Σουηδία, ενώ

** Προορισμοί πόλεων όπως το Βερολίνο, η Πράγα ή η Βιέννη εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019.

Συγκρίνοντας περιοχές με διανυκτερεύσεις από ένα εκατομμύριο και πάνω το 2022, η Eurostat διαπιστώνει ότι:

** Η Πράγα είχε τη μεγαλύτερη μείωση έναντι του 2019 (-52%) και το Comté της Γαλλίας τη μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων (+93%).

** Από τις δέκα περιφέρειες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εννέα ήταν αγροτικές περιοχές στη Γαλλία. Υψηλή ανάπτυξη καταγράφηκε πέρυσι και σε περιοχές στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

** Οι πόλεις με τις πιο σοβαρές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 (πάντα ως προς τις διανυκτερεύσεις) ήταν η Πράγα (-52%), το Βερολίνο (-39%), η Βουδαπέστη (-34%) και η Βιέννη (-25%).

** Εξετάζοντας τις απόλυτες τιμές, από τις 20 πιο δημοφιλείς περιοχές της Ευρώπης, έξι ήταν στην Ισπανία και άλλες τόσες στη Γαλλία, πέντε στην Ιταλία, δύο στην Πορτογαλία και μία (Νο 1 στη λίστα) στην Κροατία.

Με εξαίρεση τις αστικές περιοχές όπως το Παρίσι και η Μαδρίτη, αυτές οι περιοχές είναι όλες παράκτιες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου ή του Ατλαντικού.

Το α’ τρίμηνο του 2023

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι διανυκτερεύσεις σε επίπεδο ΕΕ ξεπέρασαν τα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα (του 2020 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, του 2022 για τον Μάρτιο) και τους τρεις μήνες.

Μέχρι στιγμής, το 2023, 83,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω μιας από τις τέσσερις προαναφερόμενες πλατφόρμες, σε σύγκριση με 67,3 εκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία (22 εκατομμύρια), στην Ισπανία ( 18,2 εκατ.) και Ιταλία (9,7 εκατ.).

The post Ρεκόρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη το 2022 – Η θέση της Αθήνας appeared first on BnB News!.