Πώς η Airbnb διαχειρίζεται τον υπερτουρισμό

 Πώς η Airbnb διαχειρίζεται τον υπερτουρισμό

Η στρατηγική απόφαση της Airbnb να διαχειριστεί τον υπερτουρισμό, κατευθύνοντας τους τουρίστες σε νέους προορισμούς και σε περιοχές των πόλεων που δεν έχουν ξενοδοχεία, στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Ιδού τι δείχνουν τα δεδομένα:

** Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων Airbnb και OpenStreetMap δείχνει πώς η Airbnb κατευθύνει τον τουρισμό στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης σε κοινότητες χωρίς ξενοδοχεία.

** Η νέα ανάλυση δεδομένων από την Airbnb και τη Eurostat δείχνει ότι οι επισκέπτες της Airbnb αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, σε σύγκριση με τους επισκέπτες που χρησιμοποιούν ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.

** Η επένδυση της Airbnb σε ευέλικτες λειτουργίες αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των Κατηγοριών Airbnb και του I’m Flexible, εκτρέπει τις κρατήσεις μακριά από τα σημεία της Ευρώπης με υπερτουρισμό, υποστηρίζοντας πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές τάσεις.

Η διάχυση του τουρισμού σε αριθμούς

** Το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Airbnb, οι επισκέπτες έμειναν σε περισσότερες από 100.000 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις παγκοσμίως.

** Οι 10 προορισμοί με τις περισσότερες επισκέψεις στην Airbnb αντιπροσώπευαν περίπου το 7% των ταξιδιών, σε σύγκριση με το 10% το 2019.

** Ο αριθμός των κοινοτήτων παγκοσμίως, όπου έμειναν οι επισκέπτες, αυξήθηκε κατά πάνω από 25% το 2022 σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, διαχέοντας τον τουρισμό σε νέους και διαφορετικούς προορισμούς.

** Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τώρα, περισσότερες από 13.000 πόλεις παγκοσμίως έλαβαν την πρώτη τους κράτηση μέσω Airbnb.

300 εκατ. αφίξεις μέσω Airbnb το 2023

Η Airbnb αναμένει περισσότερες από 300 εκατομμύρια αφίξεις επισκεπτών φέτος. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις πόλεις και ταξιδεύουν στο εξωτερικό καθώς η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη μετά την πανδημία αυξάνεται.

Η Airbnb υποστηρίζει τις βιώσιμες ταξιδιωτικές τάσεις, διασπείροντας τους επισκέπτες και τα οφέλη εντός των πόλεων και πέρα από τα σημεία με υπερτουρισμό. Η πλατφόρμα προωθεί νέες μοντέρνες και λιγότερο πολυσύχναστες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρίς ξενοδοχεία. Έτσι ανακουφίζονται οι πόλεις από την πίεση του μαζικού τουρισμού που καθοδηγείται από τα ξενοδοχεία.

Τα δεδομένα από την Airbnb και τη Eurostat δείχνουν πως οι επισκέπτες της Airbnb συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού επισκεπτών στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, σε σύγκριση με τους επισκέπτες που χρησιμοποιούν ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.

Ενδεικτικά:

Στη Βενετία τα Airbnb αντιπροσωπεύουν το 4% των διανυκτερεύσεων, στο Άμστερνταμ το 5%, στο Βερολίνο το 9% και στο Παρίσι το 13%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταχωρίσεις στην Airbnb είναι πιο διασκορπισμένες από ποτέ. Ενώ τα ξενοδοχεία συγκεντρώνονται σε ιστορικά τουριστικά σημεία, η Airbnb, όπως τονίζει, φέρνει δολάρια και τουρισμό σε διάφορα μέρη που δεν εξυπηρετούνται από την παραδοσιακή φιλοξενία.

Μια νέα ανάλυση των δεδομένων Airbnb και OpenStreetMap σε 10 δημοφιλείς ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς προορισμούς δείχνει ότι υπήρξαν περισσότερες από 3 εκατομμύρια αφίξεις επισκεπτών σε κοινότητες με Airbnbs και κανένα ξενοδοχείο το 2022. Αυτό απέφερε περισσότερα από 710 εκατομμύρια δολάρια στους οικοδεσπότες και τις τοπικές οικονομίες.

Ξενοδοχεία και υπερτουρισμός

Όπως επισημαίνει η Airbnb, τα ξενοδοχεία τείνουν να συγκεντρώνονται στις περιοχές των πόλεων που μαστίζονται από υπερτουρισμό. Οι καταχωρίσεις στο Airbnb διασκορπίζονται πέρα από τα τουριστικά hotspots σε περιοχές που οι ντόπιοι αποκαλούν γειτονιά, δημιουργώντας νέο εισόδημα για οικογένειες, επιχειρήσεις και κοινότητες που συνήθως δεν έχουν επωφεληθεί μέχρι τώρα από τον τουρισμό.

** Στο Άμστερνταμ, υπήρξαν περισσότερες από 135.000 αφίξεις επισκεπτών σε περιοχές με Airbnbs και χωρίς ξενοδοχεία, με τους τοπικούς οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια

** Στη Βαρκελώνη, υπήρξαν περισσότερες από 450.000 αφίξεις επισκεπτών σε περιοχές με Airbnbs και χωρίς ξενοδοχεία, αποφέροντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στους οικοδεσπότες

** Και στο Λονδίνο, υπήρξαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο αφίξεις επισκεπτών σε μέρη της πόλης χωρίς ξενοδοχεία, αποδίδοντας περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια στους ντόπιους οικοδεσπότες

Εκτός από τη διασπορά των ταξιδιών σε νέες κοινότητες, η παρουσία καταλυμάτων Airbnb βοηθά τους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε προσιτές διαμονές σε αυτές τις πόλεις.

** Στο Εδιμβούργο, το μέσο ημερήσιο ποσοστό διαμονής σε κοινότητες που εξυπηρετούνται από την Airbnb και κανένα ξενοδοχείο ήταν περίπου 155 $ σε σύγκριση με 211 $ σε κοινότητες που εξυπηρετούνται επίσης από ξενοδοχεία.

** Στη Μαδρίτη, η διαφορά ήταν περίπου 35 $ ανά διανυκτέρευση.

** Στο Δουβλίνο, η διαφορά ήταν σχεδόν $30 ανά διανυκτέρευση.

Ο θετικός αντίκτυπος της Airbnb στη διασπορά των επισκεπτών και στα ταξιδιωτικά οφέλη πέρα από τα hotspots των ξενοδοχείων φαίνεται όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Στην πολυπληθέστερη περιοχή της Γαλλίας, το Ile-de-France, η προσφορά ξενοδοχείων συγκεντρώθηκε στους μισούς ταχυδρομικούς κώδικες, ενώ οι οικοδεσπότες της Airbnb πρόσφεραν διαμονή στο 99% των ταχυδρομικών κωδικών, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ξενοδοχεία έτειναν να επικεντρώνονται σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα και μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, ενώ η Airbnb κάλυπτε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Εκτός από τη διασπορά των επισκεπτών και των πλεονεκτημάτων σε κοινότητες χωρίς ξενοδοχεία, η Airbnb βοηθά τους επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες και μοντέρνες γειτονιές προσφέροντας μια πιο αυθεντική και τοπική εμπειρία, ενώ διαχέει τα οφέλη του τουρισμού στις τοπικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Οι ευέλικτες αναζητήσεις

Περίπου 1 στις 20 διαμονές στην Airbnb γίνεται αυτήν τη στιγμή με κρατήσεις, που χρησιμοποιούν ευέλικτες λειτουργίες αναζήτησης.

** Οι ευέλικτες κρατήσεις έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν στους 20 κορυφαίους προορισμούς της Airbnb

** Οι ευέλικτες κρατήσεις έχουν 18% λιγότερες πιθανότητες να αφορούν στους 50 κορυφαίους προορισμούς της Airbnb

** Οι ευέλικτες δυνατότητες αναζήτησης της Airbnb βοηθούν επίσης να διασκορπιστούν οι επισκέπτες στις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης πέρα από τα δημοφιλή τουριστικά σημεία πρόσβασης σε κοινότητες που παραδοσιακά λιγότερο επισκέπτονται:

** Στο Άμστερνταμ, όσοι επιλέγουν ευέλικτη κράτηση μένουν πιο συχνά εκτός των εσωτερικών ορίων της πόλης (+40%) σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς πελάτες.

** Στη Βαρκελώνη, οι ευέλικτες κρατήσεις είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κράτηση στις δύο πιο δημοφιλείς περιοχές του Eixample και του Ciutat Vella (αντίστοιχα, -12,5% και -11%).

** Στη Λισαβόνα, οι ευέλικτες κρατήσεις είναι πιο πιθανό να αφορούν περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς χρήστες (+64%) και λιγότερο πιθανό να μείνουν στις πιο τουριστικές περιοχές της Santa Maria Major και της Mesericordia (αντίστοιχα, -23% και -16% ).

** Στο Λονδίνο, οι ευέλικτες κρατήσεις είναι πιο πιθανό να αφορούν σημεία εκτός πόλης του Λονδίνου (+30% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κρατήσεις) και λιγότερο πιθανό να μείνουν στις πιο δημοφιλείς περιοχές του Westminster και του Camden (αντίστοιχα, -20% και -15%).

** Στη Ρώμη, οι ευέλικτες κρατήσεις καθοδηγούν τον χρήστη έξω από την πολυσύχναστη κεντρική περιοχή.

**Στο Παρίσι, όσοι κάνουν χρήση αυτών των εργαλείων μένουν πιο συχνά εκτός των εσωτερικών ορίων της πόλης (+2,5%) σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς πελάτες.

The post Πώς η Airbnb διαχειρίζεται τον υπερτουρισμό appeared first on BnB News!.