Πιτσιλής: Όλα τα Airbnb στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένα πλέον στην ΑΑΔΕ

 Πιτσιλής: Όλα τα Airbnb στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένα πλέον στην ΑΑΔΕ

Νόμιμα είναι πλέον όλα τα καταλύματα τύπου Airbnb στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κανένα που να μην έχει εγγραφεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ. Αυτό αποκάλυψε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της ΑΔΑΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Κάνοντας μια αναδρομή στις δράσεις της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2016, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην πρόκληση που αντιμετώπισε η ΑΑΔΕ, η οποία πλέον έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. «Όταν ξεκινήσαμε το 37% των οικοδεσποτών δεν ήταν εγγεγραμμένοι. Τώρα το ποσοστό αυτό είναι 0», είπε χαρακτηριστικά.

Πλέον το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com και Vrbo της Expedia) για παροχή δεδομένων σε ό,τι αφορά τις καταχωρίσεις, έχει αποφέρει καρπούς. Με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες, έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Πιτσιλής έδωσε ως παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό ξενοδοχείου στα Μετέωρα, που δεν δήλωσε έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ από το 2017, κάτι που προέκυψε από τη συνεργασία με τις πλατφόρμες.

Αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ το 2017 τα φορολογικά έσοδα ήταν 62 εκατ. ευρώ, το 2022 αυτά έφτασαν τα 520 εκατ. ευρώ.

Τι λένε οι πλατφόρμες

Από την πλευρά της Airbnb, ο Country Manager για την Ιταλία και τη ΝΑ Ευρώπη, Giacomo Trovato, μίλησε για τα πλεονεκτήματα του Μνημονίου που έχει συνάψει η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για όλη την Ευρώπη. Σημείωσε πάντως ότι η όποια νομοθεσία δεν πρέπει να ποινικοποιεί τον οικοδεσπότη αλλά να διασφαλίζει ότι όλοι ακολουθούν τους κανόνες. Ανέφερε ότι για το 75% των οικοδεσποτών, η βραχυχρόνια μίσθωση δεν αποτελεί την αποκλειστική τους απασχόληση ενώ το 60% χρησιμοποιούν τα έσοδα αυτά για να πληρώνουν τα κόστη τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, εκ μέρους της Vrbo, της εταιρείας καταλυμάτων διακοπών του Expedia Group, ο Jean-Philippe Monod de Froideville, Senior VP, για τις Παγκόσμιες Κυβερνητικές και Εταιρικές Υποθέσεις, υπογράμμισε πως το Μνημόνιο εγγυάται τη διαφάνεια στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Τέλος, συμμετέχοντας εκ μέρους της Booking.com, η Inge Janssen, Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων EMEA, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ με αυτή τη σαφή νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα εθνικό μητρώο, σε συνδυασμό με σαφείς και βελτιστοποιημένες απαιτήσεις κοινής χρήσης δεδομένων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, διασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις τοπικές οικονομίες.

5αστερες οι κριτικές για τους Έλληνες οικοδεσπότες

Τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις που επηρεάζουν τη βραχυχρόνια μίσθωση παρουσίασε ο Giacomo Trovato της Airbnb. Όπως σημείωσε, η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας από την πανδημία και μετά αλλά και η τάση των ταξιδιωτών να επιλέγουν προορισμούς που δεν έχουν πολύ κόσμο και είναι άγνωστοι στο πολύ κοινό, έχουν οδηγήσει σε άνοδο τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Σημείωσε δε ότι τα airbnb δε λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στα ξενοδοχεία, αλλά μάλλον συμπληρωματικά, ειδικά σε προορισμούς που δεν έχουν πολλά ξενοδοχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τοπικών και τελικά και των εθνικών οικονομιών. «Ο επισκέπτης στην Ελλάδα ξοδεύει 122 δολάρια την ημέρα και η πλειοψηφία του ποσού αυτού μένει στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους οικοδεσπότες, ο κ. Trovato είπε ότι «Οι Έλληνες οικοδεσπότες κάνουν καλή δουλειά. Το 85% των κριτικών για τα ελληνικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 5 αστέρων, κάτι που είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο».

The post Πιτσιλής: Όλα τα Airbnb στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένα πλέον στην ΑΑΔΕ appeared first on BnB News!.