Πιο ανθεκτικά στις κρίσεις τα πολυτελή ακίνητα

 Πιο ανθεκτικά στις κρίσεις τα πολυτελή ακίνητα

Εκρηκτική άνθηση στην προσφορά και ζήτηση για πολυτελή ακίνητα διακοπών τα επόμενα χρόνια βλέπει ο πάροχος δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης KeyData.

Για το 2023 η KeyData εκτιμά ότι η μέση ημερήσια τιμή καθώς και η διάρκεια διαμονής για διακοπές σε πολυτελή ακίνητα θα διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2022.

Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με ετήσια αύξηση 13,1% μέχρι το 2013. Τότε, ο τζίρος της πολυτελούς φιλοξενίας παγκοσμίως θα αντιπροσωπεύει τζίρο της τάξης άνω των 80 δισ. δολαρίων.

Ο William Parry, Διευθύνων Σύμβουλος της Altido, που διαχειρίζεται καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη (με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), υπογραμμίζει ότι η επένδυση σε πολυτελή ακίνητα μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση. Κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, λέει, τα πολυτελή ακίνητα μπορούν να απορροφήσουν μέρος του σοκ που πιθανόν να προκληθεί από τη μείωση των διαμονών σε οικονομικά ακίνητα.

Σύμφωνα με μελέτη για τα προϊόντα και υπηρεσίες πολυτελείας της Bain & Company, η πολυτελής φιλοξενία ανακάμπτει πιο γρήγορα από το υπόλοιπο κομμάτι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας μετά από κρίσεις. Η πολυτελής φιλοξενία, κατά τα χρόνια της πανδημίας, άρχισε να ανακάμπτει από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου του 2021 και τα ποσοστά πληρότητας αυξήθηκαν σταδιακά. Ωστόσο, οι συνολικές δαπάνες για τη φιλοξενία παρέμειναν πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στα διεθνή ταξίδια.

Οι τάσεις

Η μελέτη αναμένει ότι τέσσερις τάσεις ανάπτυξης θα αναδιαμορφώσουν ριζικά την αγορά πολυτελών προϊόντων και υπηρεσιών έως το 2025.

Πρώτη τάση: οι Κινέζοι καταναλωτές πρόκειται να γίνουν η κυρίαρχη εθνικότητα στην πολυτέλεια, καθώς θα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 40% και 45% των παγκόσμιων αγορών.

Δεύτερη τάση: η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται σε μια πορεία να ξεπεράσει την Αμερική και την Ευρώπη και να γίνει η μεγαλύτερη αγορά πολυτελείας παγκοσμίως.

Τρίτη τάση: το online πρόκειται να γίνει το κορυφαίο κανάλι για αγορές πολυτελείας.

Τέταρτη τάση: οι νεότερες γενιές Υ και Ζ θα καταστούν δημογραφικά κυρίαρχες στον τομέα της πολυτέλειας, αντιπροσωπεύοντας το 70% των παγκόσμιων αγορών.

Υψηλή ζήτηση για πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση Luxury Outlook του διεθνούς Οίκου Sotheby’s International Realty, η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα το 2022 άγγιξε τα 10,4 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο κ. Philip A. White Jr., Πρόεδρος και CEO του οίκου Sotheby’s International Realty, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους διεθνείς αγοραστές και συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Ντουμπάι στους προορισμούς που έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της αγοράς και αναμένεται να εμφανίσουν ουσιαστική ανάπτυξη στο 2023.

Σημαντικό στοιχείο για το 2022, υπήρξε η συνέχεια της ανοδικής πορείας της Greece Sotheby’s International Realty με συνολική ζήτηση που άγγιξε για το σύνολο της χρήσης τα 10,4 δισ. ευρώ, μία εντυπωσιακή αύξηση συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος και CEO της Greece Sotheby’s International Realty κ. Σάββας Σαββαΐδης, ανέφερε:

“Αν το 2020 και το 2021 υπήρξαν χρονιές – ορόσημο για την ελληνική αγορά πολυτελούς κατοικίας στη βάση των αυξημένων πωλήσεων, το 2022 και το 2023 αποτελούν χρονιές – κριτήριο για τη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση της χώρας στον διεθνή χάρτη του luxury real estate.

Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και κατά το προηγούμενο έτος, με το γραφείο μας στην Αθήνα να αριθμεί πλέον 22 ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή των 23 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μεμονωμένο σπίτι στη Μύκονο. Η Μύκονος παραδοσιακά διατηρεί την πρώτη θέση με την Κέρκυρα, την Πάρο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα να ακολουθούν στενά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την εμφάνισή τους κάνουν και εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, η Σύρος ή η Μήλος”.

The post Πιο ανθεκτικά στις κρίσεις τα πολυτελή ακίνητα appeared first on BnB News!.