Οι αναφορές του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ στη βραχυχρόνια μίσθωση

 Οι αναφορές του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ στη βραχυχρόνια μίσθωση

Η αναφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα μπορούσε να λείπει από την 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, η οποία εξέλεξε και το νέο προεδρείο του Συνδέσμου, που αποτελεί κοινωνικό εταίρο του κράτους στον τομέα του τουρισμού.

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Παράσχης, είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του ΣΕΤΕ που δεν προέρχεται από τον χώρο των ξενοδοχείων. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «Προερχόμενος από τον χώρο των αερομεταφορών, έχω πλήρη επίγνωση ότι οι επιλογές της γενικής συνέλευσης σχετικά με τη σύνθεση του νέου ΔΣ και τον πρόεδρο εκφράζουν την εξέλιξη του ΣΕΤΕ, μια καινούρια σελίδα. Ο ΣΕΤΕ ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων αλλά και των νέων τάσεων και εκπροσώπων τους, σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν».

Στο πλαίσιο αυτής της «διευρυμένης αντίληψης» πάντως, η βραχυχρόνια μίσθωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται -επιεικώς- με σκεπτικισμό από τον ΣΕΤΕ. Ο κ. Παράσχης στην πρώτη του ομιλία, έκανε δύο αναφορές στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης των 5 πυλώνων στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο του ΣΕΤΕ, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τον διαχωρισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας από την ιδιωτική, τέθηκε μεταξύ των αιτημάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Δεν επεκτάθηκε στο θέμα, ούτε εξήγησε τι προτείνει ως ρύθμιση και με ποιους όρους να γίνει ο διαχωρισμός.

Με δεδομένο όμως ότι δεν αναμένεται καμία στροφή στις εκπεφρασμένες θέσεις του ΣΕΤΕ, είναι εμφανές ότι στόχος των «παραδοσιακών παικτών» του ελληνικού τουρισμού (όπως άλλωστε τους αποκαλεί πιο κάτω ο κ. Παράσχης) είναι οι εταιρείες διαχείρισης. Μόλις πέρυσι τον Νοέμβριο, ο ΣΕΤΕ με επιστολή του ζητούσε ουσιαστικά την κατάργηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάνοντας μια σειρά προτάσεων για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Τόσο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων – STAMA όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχαν αντιδράσει άμεσα.

Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προέρχεται από επισκέπτες που επιλέγουν για τη διαμονή τους καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

“Η βραχυχρόνια μίσθωση επιδρά στη φέρουσα ικανότητα των προορισμών”

Επιπλέον, «οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων και επαγγελματικής βραχυχρόνιας μίσθωσης», αναφέρθηκαν από τον κ. Γιάννη Παράσχη, στο πλαίσιο της ανάγκης για ορθή διαχείριση προορισμών, μέσω των μοντέλων των Destination Management Organizations (DMOs).

Συγκεκριμένα, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είπε: «Οι Οργανισμοί DMOs θα πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα της φέρουσας ικανότητας των προορισμών, τις υποδομές, τη συγκοινωνιακή διαχείριση, τη διαμόρφωση και ανάδειξη υφιστάμενων και νέων προϊόντων. Να ακουστούν οι παραδοσιακοί συνομιλητές της τοπικής αυτοδιοίκησης (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, κρουαζιέρα) αλλά και ταυτόχρονα σημαντικοί νέοι παίκτες που επιδρούν στη φέρουσα ικανότητα και το σύγχρονο τουριστικό προϊόν, όπως οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων και επαγγελματικής βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι επιχειρήσεις outdoor experiences και θεματικού τουρισμού, οι εκπρόσωποι του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού, κ.ά.».

Να σημειωθεί ότι ο STAMA έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι στόχος του είναι «να ακουστούν» οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων. «Είμαστε μέρος της κοινωνίας και θέλουμε να έχουμε λόγο και άποψη στις διεργασίες που μας αφορούν και ποτέ δεν έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε», σημείωνε στην περυσινή του επιστολή-απάντηση προς τον ΣΕΤΕ.

The post Οι αναφορές του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ στη βραχυχρόνια μίσθωση appeared first on BnB News!.