Νέους κανόνες για τα Airbnb σχεδιάζει η κυβέρνηση

 Νέους κανόνες για τα Airbnb σχεδιάζει η κυβέρνηση

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί σήμερα, 9 Μαΐου, η Καθημερινή για νέους κανόνες από την κυβέρνηση στην αγορά Airbnb. Όπως αναφέρει στόχος είναι η «εύρυθμη λειτουργία του κλάδου αλλά και να αποφευχθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε όσους αναζητούν ακίνητο για μακροχρόνια μίσθωση».

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες που αναφέρουν ότι «οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, με την κυβέρνηση ωστόσο να βάζει στο τραπέζι τον διαχωρισμό φυσικών και νομικών προσώπων. Επί της ουσίας, να διαχωριστούν οι διαχειριστές από τους ιδιοκτήτες που ένα ή δύο ακίνητα». Αυτό που αναμένεται να ισχύσει για τις εταιρείες είναι πως θα επιβαρύνονται με τέλος διαμονής όπως και τα ξενοδοχεία.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν πολυκατοικίες, θα μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και θα λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Εδώ να πούμε ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι ήδη νομικά πρόσωπα, δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν αλλιώς.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και σε θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Δεν υπάρχουν όμως περισσότερες λεπτομέρειες για τους κανόνες που θα ισχύουν για τα Airbnb.

Επίσης από το 2025, για όλους ανεξαιρέτως θα εφαρμοστεί ΦΠΑ, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, για τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν συστήσει εταιρεία, ο ΦΠΑ θα αποδίδεται από τους ίδιους. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο. Και αυτό θα γίνεται προκειμένου να μην αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλατφόρμες είναι έτοιμες για αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήδη επιβάλλουν παρατύπως ΦΠΑ στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια επικοινωνούν με την πλατφόρμα προκειμένου να απαλλαγούν.

Ανάμεσα στους κανόνες για τα Airbnb που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι η θεσμοθέτηση ανταποδοτικών τελών για τη δημιουργία δομών εντός των δήμων για τη φιλοξενία υπαλλήλων που μετατίθενται ή αποσπώνται. Πρόκειται για δομές που αρχικά θα δημιουργηθούν σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, με σκοπό να εγκαθίστανται καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί ακόμα και οι ελεγκτές κατά τη θερινή περίοδο ελέγχων.

Νέα παρέμβαση ξενοδόχων

Την προηγούμενη εβδομάδα το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τη νέα υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, όσο και με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Όπως ήταν αναμενόμενο, επανέφεραν το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως ανακοινώθηκε, ζήτησαν τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση, με την υπογράμμιση από πλευράς ΣΕΤΕ ότι μια τέτοια ρύθμιση θα λειτουργήσει θετικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είναι τυχαία και άλλωστε και αναφορά της κας Κεφαλογιάννη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Αυξημένοι οι έλεγχοι

Πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπέγραψε νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων, Airbnb, Booking.com και VRBO, με στόχο να διευρύνει το πλέγμα των ελέγχων και να αποκαλύψει παρανομίες, παρατυπίες και κρυφά εισοδήματα, ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων που εκμισθώνονται.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, το κέντρο βάρους των ελέγχων θα πέσει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό θα βοηθήσουν και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Συγκεκριμένα, από το 2024 (εισοδήματα 2023) τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (τα οποία ανήλθαν το προηγούμενο έτους σε 530 εκατ. ευρώ) θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης.

The post Νέους κανόνες για τα Airbnb σχεδιάζει η κυβέρνηση appeared first on BnB News!.