Κύπρος | Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

 Κύπρος | Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Η Κύπρος διαθέτει από 80.000 έως 100.000 δωμάτια με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, που νοικιάζονται σε τουρίστες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Κυπριακών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ).

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΤΕΚ, οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν με τη δυναμικότητα ολόκληρης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Μεγαλονήσου.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε αυτές οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας να είναι υποχρεωμένες εγγραφούν στο Μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού, έχοντας μια περίοδο χάριτος έως και ενός έτους για να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες άδειες. Γι’ αυτό εισηγήθηκε να υπάρχει μια υποσημείωση στην άδειά τους που να υποδηλώνει ότι απαιτούνται ακόμη εκκρεμείς διαδικασίες.

Η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας είναι κρίσιμης σημασίας, υπογράμμισε ακόμη ο ΣΤΕΚ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα είναι μόνο το κατάλυμα που θα εκτεθεί αλλά ολόκληρη η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός.

Πρότεινε να γίνονται συχνές επιθεωρήσεις για να αξιολογηθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να καταβάλλεται τέλος διανυκτέρευσης στις τοπικές αρχές και να επιτρέπεται η ενοικίαση ακινήτων για καθορισμένο χρονικό διάστημα ανά έτος.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Επιτροπή συμφώνησε πρόσφατα στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών διαμονής σε καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων ή των ενοικιαζόμενων κατοικιών μέσω πλατφορμών, να έχουν μεταβατική περίοδο έως το τέλος του 2024 για να εγγραφούν στο κυβερνητικό μητρώο.

Αυτό ισχύει για ακίνητα που δεν έχουν οριστική οικοδομική άδεια γιατί εκκρεμούν χωροταξικά σχέδια για την περιοχή τους.

Τέλος διανυκτέρευσης

Με άλλη ρύθμιση, εξάλλου, το τέλος διανυκτέρευσης δεν θα εισπράττεται πλέον από τις τοπικές αρχές με τον σημερινό τρόπο, αλλά στο τιμολόγιο πληρωμής στο ξενοδοχείο ή στο κατάλυμα θα αναγράφεται πάνω και το τέλος διανυκτέρευσης και, με αυτόν τον μηχανισμό, οι τοπικές αρχές θα εισπράττουν τα τέλη διανυκτέρευσης.

Μόλις εγγράφονται στο Μητρώο, οι πάροχοι ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορούν να διαφημίζονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η πιστοποίηση θα δίνεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 5.000 ακίνητα έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο.

3,8 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος κατέγραψε το 2022 περίπου 3,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia και TripAdvisor. Ο αριθμός υστερεί έναντι του 2019 όταν καταγράφηκαν 4,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τις ίδιες διαδικτυακές πλατφόρμες.

The post Κύπρος | Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων appeared first on BnB News!.