Ισπανική Ομοσπονδία | Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η λύση για την αναζωογόνηση των πόλεων

 Ισπανική Ομοσπονδία | Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η λύση για την αναζωογόνηση των πόλεων

«Η βραχυχρόνια μίσθωση και τα τουριστικά διαμερίσματα είναι η λύση για την αναζωογόνηση των πόλεων – και σίγουρα δεν είναι η αιτία της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών».

Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Τουριστικών Κατοικιών και Διαμερισμάτων (FEVITUR) Miguel Angel Sotillos, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα.

Ο κ.Sotillos υπερασπίζεται την κοινωνική αξία του τομέα του, λέγοντας:

«Τα STR είναι η λύση για την αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων σε όλο τον κόσμο. Πριν από 15 χρόνια πολλά διαμερίσματα και κτίρια ήταν ερειπωμένα στο κέντρο των πόλεων, ακόμα το βλέπουμε τώρα στο κέντρο της Βαρκελώνης για παράδειγμα. Αυτοί οι επενδυτές έχουν μεταρρυθμίσει δρόμους – ακόμη και γειτονιές όπου κανείς δεν ήθελε να ζήσει και οι επιχειρήσεις έκλειναν».

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Καταθέτοντας περισσότερες αποδείξεις για την οικονομική αξία που αποφέρει στις τοπικές κοινωνίες η βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ.Sotillos κάνει ξεχωριστή αναφορά σε μελέτη που παρουσιάστηκε από την FEVITUR και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα. Η μελέτη, λοιπόν, υπολογίζει τις δαπάνες των εγχώριων τουριστών στην Ισπανία, που επιλέγουν βραχυχρόνια μίσθωση, σε 20,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% δαπανάται στην τοπική κοινότητα και μόνο το 20% πηγαίνει στη διαμονή. Ο κλάδος είναι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η υψηλότερη αναλογία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιλογές τουριστικών καταλυμάτων.

Ο κ.Sotillos βρίσκει λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι αυτοί που αναζωογόνησαν τα κέντρα των πόλεων υφίστανται τώρα κριτική: «Αυτοί που δεν ήθελαν τα κέντρα των πόλεων πριν από κάποια χρόνια, λόγω των πολλών προβλημάτων τους, τώρα θέλουν να ζήσουν εκεί. Όσον αφορά τις κατηγορίες για προβλήματα θορύβου και συνύπαρξης με τις τοπικές κοινότητες, το ποσοστό των συνολικών κρατήσεων σε κατοικίες για τουριστική χρήση είναι πρακτικά ανύπαρκτο, ωστόσο ο κλάδος εργάζεται ενεργά για να ελαχιστοποιήσει αυτού του είδους τις αρνητικές επιπτώσεις στις κοινότητες, μέσω τεχνολογίας, επενδύσεων, εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

«Όλα τα είδη δραστηριότητας έχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες, οι οποίες στην περίπτωση του τομέα STR μεγεθύνονται και σε προεκλογικές περιόδους χρησιμοποιούνται για πολιτικό όφελος, όταν η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος ο τομέας είναι αυτός που εφάρμοσε ενεργά πιλοτικές δοκιμές για την ελαχιστοποίηση πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Απαντώντας ευθέως στο ερώτημα ότι τα STR είναι η αιτία της έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγης για τους εργαζόμενους στα κέντρα των πόλεων σήμερα, σχολίασε:

«Σίγουρα δεν είναι η αιτία της έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγης στα κέντρα των πόλεων. Η τουριστική χρήση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης, αντιπροσωπεύει το 1,2% του συνολικού αριθμού των κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί. Στις πόλεις, αυτό δεν υπερβαίνει το 3 έως 4% του συνόλου, ενώ ο μέσος αριθμός κενών σπιτιών ανά πάσα στιγμή είναι μεταξύ 8% και 16%.

«Πολλά από τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ενοικιάζονται για μερικούς μήνες το χρόνο όταν ο ιδιοκτήτης λείπει. Δεν πρόκειται για τουριστικές κατοικίες που θα μπορούσαν να έχουν ενοικιαστεί με μακροχρόνια μίσθωση. Υπάρχουν επίσης πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν θέλουν να τα νοικιάσουν σε μόνιμη βάση, λόγω του κινδύνου να έχουν ενοικιαστή που δεν πληρώνει το ενοίκιο ή που προκαλεί ζημιές στο σπίτι», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις απειλές για απαγόρευση διαμερισμάτων STR σε ορισμένες πόλεις, προειδοποίησε ότι θα «προωθήσει μια μαύρη αγορά, η οποία δεν ωφελεί καθόλου τον καταναλωτή, την αγορά ή τους προορισμούς – και μπορεί να δημιουργήσει την ίδια κατάσταση με τους νόμους απαγόρευσης σε πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που επιδείνωσαν την κατάσταση. Όλοι θα χάσουμε, ειδικά ο τελικός καταναλωτής», επισήμανε.

The post Ισπανική Ομοσπονδία | Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η λύση για την αναζωογόνηση των πόλεων appeared first on BnB News!.