Η Airbnb μηνύει τη Νέα Υόρκη

 Η Airbnb μηνύει τη Νέα Υόρκη

Η Airbnb Inc κατέθεσε αγωγή εναντίον ενός νέου νόμου στη Νέα Υόρκη, τον οποίο χαρακτήρισε «de facto απαγόρευση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πρόκειται για τον «Τοπικό Νόμο 18» που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρεία θα περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα στην πόλη.

Τα δημοτικά συμβούλια στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν ολοένα και περισσότερο διατάγματα για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτούν από τους οικοδεσπότες να αποκτήσουν άδειες και να πληρώσουν τέλη εγγραφής ή να περιορίσουν τον αριθμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε επιχειρηματικές περιοχές.

Η αγωγή της εταιρείας που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, μέσω νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2022, εφάρμοσε ουσιαστικά «το πιο ακραίο και καταπιεστικό ρυθμιστικό σύστημα μέχρι σήμερα, το οποίο λειτουργεί ως de facto απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Νέα Υόρκη».

Η Airbnb, σε επιστολή προς τους οικοδεσπότες, ανέφερε ότι «η σημερινή κατάθεση έρχεται μόνο μετά την εξάντληση όλων των διαθέσιμων διαδικασιών για μια λογική λύση με την πόλη».

Ο νόμος, σύμφωνα με την αγωγή, θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους οικοδεσπότες να δραστηριοποιούνται, απαιτώντας τους να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου της Νέας Υόρκης (OSE) και να πιστοποιήσουν ότι θα συμμορφωθούν με «τον λαβύρινθο των περίπλοκων κανονισμών» για χωροταξία, τον νόμο πολλαπλών κατοικιών, τον κώδικα συντήρησης κατοικίας καθώς και τον κώδικα κατασκευής.

Η εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητά από το δικαστήριο να εμποδίσει την εφαρμογή του «Τοπικού Νόμου 18».

Οι έλεγχοι των αιτήσεων του OSE διασφαλίζουν ότι «μόνο ένας μικρός αριθμός οικοδεσποτών θα μπορεί να εγγραφεί», ανέφερε η Airbnb στην κατάθεση.

Το OSE δεν έχει σχολιάσει.

Η Airbnb είπε ότι για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, υπάρχουν περισσότερες από 5.500 κρατήσεις σε βραχυχρόνια μίσθωση που αφορούν σε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες στη Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι ένας προηγούμενος νόμος που τέθηκε σε ισχύ το 2021, ώθησε 29.000 οικοδεσπότες να εγκαταλείψουν την αγορά βραχυχρόνιας στη Νέα Υόρκη.

Τα ετήσια καθαρά έσοδα της Airbnb στη Νέα Υόρκη το 2022 ήταν 85 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αγωγή.

Μερικοί από τους νέους κανόνες

Τον Μάιο, δύο μήνες αφότου το OSE άνοιξε τη διαδικασία εγγραφής οικοδεσποτών, μόνο εννέα οικοδεσπότες είχαν εγκριθεί, σύμφωνα με την Airbnb κατόπιν ενημέρωσης από τον Δήμο. Πρόκειται για έναν ασήμαντο αριθμό που αντιπροσωπεύει μόνο το 0,04% των συνολικών ενεργών καταχωρήσεων της Airbnb από τις αρχές του 2023, είπε η εταιρεία.

Μερικοί από τους κανόνες που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, για τους οποίους η Airbnb υποστηρίζει ότι είναι ιδιαίτερα επαχθείς και ισοδυναμούν με «de facto απαγόρευση» των δραστηριοτήτων της στο Big Apple:

** Οι οικοδεσπότες πρέπει να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής της πόλης της Νέας Υόρκης και να παρέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό των ατόμων που ζουν στη μονάδα και δεν σχετίζονται με τον οικοδεσπότη. «Οι αιτούντες υποδοχής πρέπει να ειδοποιήσουν το OSE εάν αλλάξει ο αριθμός των μη συνδεδεμένων κατοίκων στο σπίτι τους. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώσουν την κυβέρνηση εάν, για παράδειγμα, ένας σύντροφος σε μια ρομαντική σχέση μετακομίζει μέσα ή έξω από το σπίτι», υποστηρίζει η αγωγή της Airbnb.

** Για να εγγραφούν, οι αιτούντες οικοδεσπότες πρέπει να πιστοποιήσουν ότι κατανοούν τους σχετικούς κανόνες χωροθέτησης, κώδικες κατασκευής, νόμους περί πολλαπλών κατοικιών και πολυάριθμους κανονισμούς σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην πόλη. «Είναι σχεδόν αδύνατο για λαϊκούς Νεοϋορκέζους να πιστοποιήσουν τη συμμόρφωση και την κατανόηση του λαβύρινθου των περίπλοκων κανονισμών σε διαφορετικούς νομικούς κώδικες που διέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», αναφέρει η αγωγή.

** Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να έχουν κλειδαριές στις πόρτες του υπνοδωματίου, επειδή πρέπει να διατηρούν ένα «κοινό νοικοκυριό» με τον ενοικιαστή, πράγμα που σημαίνει ότι ο επισκέπτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το σπίτι.

** Οι οικοδεσπότες απαγορεύεται να νοικιάσουν τις μονάδες τους όταν λείπουν σε διακοπές ή σε ταξίδι εργασίας, επειδή πρέπει να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

** Οι ιδιοκτήτες κτιρίων στην πόλη της Νέας Υόρκης μπορούν να δηλώσουν ότι το ακίνητο δεν είναι ζώνη βραχυχρόνιας μίσθωσης.

** Η Airbnb πρέπει να επαληθεύσει το όνομα, τη διεύθυνση, τη διεύθυνση url της καταχώρισης και τον αριθμό εγγραφής του οικοδεσπότη μόλις το Γραφείο Ειδικής Επιβολής εγκρίνει μια εγγραφή. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ασυμφωνία – όσο μικρή κι αν είναι, όπως Ave. αντί για Avenue – μεταξύ των πληροφοριών που έδωσε ο οικοδεσπότης στην πόλη και των δεδομένων που υπέβαλε ο οικοδεσπότης στην Airbnb, τότε η καταχώριση θα δημιουργούσε πρόβλημα στη διαδικασία επαλήθευσης. Η Airbnb και άλλες πλατφόρμες όπως η Expedia/Vrbo, η Booking.com και άλλες θα υπόκεινται σε αστικές κυρώσεις εάν δεν καταργήσουν καταχωρίσεις από μη εγγεγραμμένους ή μη επαληθευμένους κεντρικούς υπολογιστές. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία ώστε η πόλη να παρέχει στον οικοδεσπότη ή στην πλατφόρμα κράτησης τον λόγο που απορρίφθηκε η επαλήθευση, επομένως ο οικοδεσπότης θα δυσκολευόταν να διορθώσει οποιοδήποτε αντιληπτό σφάλμα, ισχυρίζεται η Airbnb.

** Η Airbnb και άλλες πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής «λεπτομερείς αναφορές συναλλαγών» για να διευκολύνουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Airbnb χαρακτήρισε τον ρόλο της στην επαλήθευση των οικοδεσποτών και την υποβολή αναφορών συναλλαγών ως «τεράστιες επιβαρύνσεις».

The post Η Airbnb μηνύει τη Νέα Υόρκη appeared first on BnB News!.