Η βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί νέους εργασιακούς ρόλους

 Η βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί νέους εργασιακούς ρόλους

Η ανάπτυξη του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πέραν της οικονομίας, ενισχύει την απασχόληση με πολλούς νέους τύπους θέσεων εργασίας. Το γνωρίζαμε! Πλέον όμως το πιστοποιεί και μελέτη της Oxford Economics, που ανατέθηκε από το πρακτορείο εξοχικών κατοικιών Sykes Holiday Cottages σε συνεργασία με την οργάνωση του κλάδου UK Short Term Accommodation [STAA].

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεισέφερε 27,7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο το 2021 (1,4% του ΑΕΠ), διατηρώντας σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά εντοπίζεται σε γεωγραφικές κοινότητες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό και σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχει συνήθως χαμηλότερο από το μέσο επίπεδο εισόδημα των νοικοκυριών. Σε ορισμένες περιοχές, η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης συμβάλλει έως και στο 4% του ΑΕΠ τους.

Ο τομέας ενίσχυσε επίσης τα δημόσια έσοδα του Ηνωμένου Βασιλείου με φόρους ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

Νέες θέσεις εργασίας

Βασικό χαρακτηριστικό των θετικών οικονομικών επιπτώσεων, που έχει ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις κοινότητες, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους. Η STAA έχει εντοπίσει τρεις νέους ρόλους που αναλαμβάνουν οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες για να αποκτήσουν πολύτιμο εισόδημα, ζωτικής σημασίας στην τρέχουσα κρίση κόστους ζωής, χάρη στην ευελιξία των ωρών και των νέων καθηκόντων που απαιτούνται.

Οι τρεις νέοι εργασιακοί ρόλοι:

** Ο πρώτος: Εργασίες καθαριότητας σε πολλές ιδιοκτησίες αμέσως μετά τα απογευματινά check-in.

Οι εργαζόμενοι σε αυτή την κατηγορία αναλαμβάνουν την καθαριότητα και την τάξη στις κουζίνες και τις τουαλέτες, την προμήθεια των απαραίτητων προϊόντων και γενικά την προετοιμασία του καταλύματος για να είναι έτοιμο για τον επόμενο επισκέπτη.

Ο ρόλος αποδεικνύεται ελκυστικός για γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας.

** Ο δεύτερος ρόλος: Συντηρητές και κηπουροί

Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα καθήκοντα φροντίζουν τους κήπους και τα έπιπλά τους, κάνουν επισκευές στο ακίνητο και τις συσκευές του, πραγματοποιούν συντήρηση σε πράγματα όπως ποδήλατα και χλοοκοπτικά και μεταφέρουν τα σκουπίδια στο κέντρο ανακύκλωσης.

Οι ρόλοι αποδεικνύονται ελκυστικοί για άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών που μπορεί να έχουν εγκαταλείψει το εταιρικό εργατικό δυναμικό ή να έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα αλλά θέλουν να συνεχίσουν να κερδίζουν τα προς το ζην με μειωμένο και ευέλικτο ωράριο που τους επιτρέπει να επιδιώκουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

** Τρίτος ρόλος: Meeters και greeters

Εργάζονται κατά τις ώρες check-in και check-out. Καλωσορίζουν τους επισκέπτες σε ακίνητα, παραδίδουν τα κλειδιά και παρέχουν οδηγίες. Προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή των επισκεπτών, όπως προτάσεις για εστιατόρια, σημεία ενδιαφέροντος για επίσκεψη και δραστηριότητες αναψυχής. Επισκέπτονται το μισθωμένο ακίνητο για να ελέγξουν εάν είναι όλα εντάξει, εάν χρειάζονται κάτι οι επισκέπτες και να λάβουν μια κριτική από αυτούς.

Οι ρόλοι έχουν αποδειχθεί ελκυστικοί για τους φοιτητές, ειδικά κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών διακοπών, όταν έχουν περισσότερο χρόνο για να κερδίσουν κάποια χρήματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της STAA, Andy Fenner, δήλωσε ότι η μελέτη της Oxford Economics αναδεικνύει πόσο σημαντική επίδραση έχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά σε αγροτικές περιοχές.

Η ευελιξία των ωρών εργασίας, που προσφέρει ο κλάδος, τόνισε, δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο κύμα ανθρώπων που προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να αναλάβουν εργασία πλήρους ή ακόμη και μερικής απασχόλησης, τώρα να απασχοληθούν.

The post Η βραχυχρόνια μίσθωση δημιουργεί νέους εργασιακούς ρόλους appeared first on BnB News!.