Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι περιζήτητα στους ξένους

 Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι περιζήτητα στους ξένους

Τους λόγους για τους οποίους ξένοι -και ειδικά Γερμανοί- επενδυτές επιλέγουν ελληνικά ακίνητα, αναλύει ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Χάρη σε τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πια εύκολα προσβάσιμες. Η Fraport διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εδώ και πέντε χρόνια. Επίσης έχουν εκσυγχρονίσει εκ βάθρων αεροδρόμια . Το δίκτυο 5G εγκαθίσταται σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά επίσης με ταχείς ρυθμούς, γεγονός σημαντικό για τους ‘ψηφιακούς νομάδες’ που αναζητούν ένα γραφείο στον ήλιο» αναφέρει το ρεπορτάζ. Συμπληρώνει ότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σχέση με πέρυσι σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος.

Σε άλλο σημείο, το μακροσκελές ρεπορτάζ παρατηρεί:

«Τα προς κατοίκηση ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνο ως εξοχικά αλλά και ως κατοικίες κατά τη συνταξιοδότηση. Οι σχετικά μεσαίες τιμές συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες κάνουν τα ελληνικά ακίνητα ενδιαφέροντα για επενδύσεις κεφαλαίων».

Όμως, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «όσοι φλερτάρουν με μια αγορά, καλύτερα να μη χάσουν πολύ χρόνο διότι οι φορολογικοί όροι είναι ευνοϊκοί προς το παρόν. Μέχρι το τέλος του 2024 εκπίπτει ο ΦΠΑ 24% για την αγορά νέων ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, τα επικουρικά έξοδα αγοράς φτάνουν στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς».

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα άλλωστε είναι διαχρονικό!

Πηγή: DW

The post Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι περιζήτητα στους ξένους appeared first on BnB News!.