Αποκλειστικό: Η προσθήκη στον νόμο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση

 Αποκλειστικό: Η προσθήκη στον νόμο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μια σημαντική προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ετοιμάζεται να εισάγει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του BnBNews.gr, στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 προστίθεται μια σημαντική παράμετρος:

Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εισηγούνται στους αρμόδιους Υπουργούς την εφαρμογή περιορισμών σε ό,τι αφορά τα ακίνητα βραχυχρόνια μίσθωσης εντός των ορίων τους. Δηλαδή να εισηγούνται την ενεργοποίηση του υπάρχοντος νόμου που προβλέπει περιορισμό του αριθμού των ακινήτων αλλά και του αριθμού των ημερών που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Συγκεκριμένα, η σχεδιαζόμενη προσθήκη αναφέρει:

«Ο μέγιστος αριθμός ακινήτων της παρ. 1 που δύναται να εγγράφεται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» εντός των διοικητικών ορίων εκάστου δήμου ανά έτος καθορίζεται με απόφαση οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία αιτιολογείται δυνάμει σχετικής επιστημονικής μελέτης. Ειδικότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστημονικής μελέτης καθώς και για τα κριτήρια επιλογής των ακινήτων για την συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Τουρισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Επιπλέον, σχεδιάζεται μια ακόμη προσθήκη.

 

 

Ειδικά στις περιπτώσεις Προτύπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του ν. 4875/2021 (A’ 250) η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν δύναται να υπερβαίνει τις σαράντα (40) ημέρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του BnBNews.gr, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται να προκρίνει αυτή τη «λύση», ανταποκρινόμενος στις πιέσεις τόσο από την πλευρά των μητροπολιτικών δήμων (βλ. Αθήνα) όσο και από την πλευρά των ξενοδόχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Αθηναίων πρόσφατα άρχισε να αποστέλλει στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ειδοποιήσεις για επιβολή Τέλους Παρεπιδημούντων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για ένα τέλος που πληρώνουν τα ξενοδοχεία και υπολογίζεται με βάση τα ετήσια κέρδη τους. Ωστόσο ο νόμος, αναγνωρίζοντας τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ως «αστική μίσθωση» και όχι τουριστική, δεν αναφέρει πουθενά ότι είναι υπόχρεα καταβολής Τέλους Παρεπιδημούντων. Πόσω μάλλον, με αναδρομική ισχύ.

Τι σημαίνει αυτό για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Η εν λόγω προσθήκη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φέρεται να έρχεται προς διαβούλευση την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Και προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα είναι αυτό το τελικό κείμενο που θα τεθεί προς διαβούλευση.

Θεωρητικά, από τη διαδικασία της διαβούλευσης ενδέχεται να προκύψουν τροποποιήσεις -ακόμα και ολική απόσυρση. Ωστόσο, κατά την παρούσα κυβέρνηση, ήταν εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις που αποσύρθηκαν άρθρα κατόπιν αντιδράσεων των ενδιαφερόμενων.

Αναμένουμε πάντως με εξαιρετικό ενδιαφέρον την αντίδραση των φορέων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, αλλά και των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εφόσον τελικά ισχύσει η συγκεκριμένη προσθήκη, αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν πόσα ακίνητα με βραχυχρόνιες μισθώσεις θα επιτρέπουν να υπάρχουν εντός των ορίων τους. Στη διατύπωση που έχουμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής, δεν διευκρινίζεται αν οι μητροπολιτικοί δήμοι (π.χ. Αθήνα) μπορούν να ορίζουν μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ακόμα και σε επιμέρους περιοχές εντός του δήμου (π.χ. Κουκάκι).

Ο δήμος θα πρέπει να αιτιολογεί την απόφασή του με βάση «επιστημονική μελέτη», πράγμα διόλου δύσκολο για έναν δήμο. Κατόπιν θα πρέπει να εκδίδεται ΚΥΑ που εγκρίνει την απόφαση του δήμου, προτού αυτή εφαρμοστεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στις περιοχές που ισχύσουν τέτοιοι περιορισμοί, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά. Όμως, ακόμα και αν αποφασίσουν να επιστρέψουν το ακίνητό τους στη μακροχρόνια μίσθωση, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να το διαθέσουν σε χαμηλή τιμή. Ειδικά όταν μιλάμε για δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπου τα καταλύματα -λόγω και του ανταγωνισμού- έχουν ανακαινιστεί εκ βάθρων. Άρα αποδυναμώνεται το επιχείρημα ότι όλο αυτό γίνεται εξαιτίας του προβλήματος έλλειψης στέγης.

Επιπλέον, και τα καταστήματα που λειτουργούν στις περιοχές αυτές θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά. Και αυτό δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρο! Ειδικά ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, όπως ομολογούν όλοι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Ως ντόμινο, αυτό θα επηρεάσει και τις οικογένειες των ιδιοκτητών και εργαζομένων στα καταστήματα που στηρίζουν τον τζίρο τους στον τουρισμό. Καθώς και μια σειρά άλλων επαγγελματιών (καθαριστές, τεχνίτες, κ.λπ.). Γιατί, είναι δεδομένο ότι οι τουρίστες που δεν θα βρουν κατάλυμα airbnb να μείνουν, δεν θα στραφούν αναγκαστικά στα ξενοδοχεία. Ή δεν θα έρθουν καθόλου στον προορισμό ή θα επιλέξουν άλλες περιοχές που θα υπάρχει διαθεσιμότητα.

«Κυριακή κοντή γιορτή» λέει η παροιμία, κι εμείς θα είμαστε εδώ για να σας ενημερώνουμε!

The post Αποκλειστικό: Η προσθήκη στον νόμο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση appeared first on BnB News!.