Αλβανία, ο νέος “καυτός” προορισμός για βραχυχρόνιες μισθώσεις

 Αλβανία, ο νέος “καυτός” προορισμός για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σε ανταγωνιστή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φιλοδοξεί να εξελιχθεί η Αλβανία

Η Αλβανία είναι ο νέος ανερχόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές και έχει το προτέρημα του οικονομικού προορισμού, κάτι που επιζητεί η πλειονότητα των ταξιδιωτών.

Πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού της χώρας έθεσε ως στόχο τα 10 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 από 7,5 εκατομμύρια το 2022. Ήδη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο η χώρα υποδέχθηκε 3,54 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας, αριθμός αυξημένος κατά 35% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου το 2022.

Η άνοδος αυτή φέρνει και έκρηξη στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Άλλωστε τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι μόνο το 11% των επισκεπτών διαμένει σε ξενοδοχείο και μάλιστα μόνο για μια νύχτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, υπήρχαν 4.663 διαθέσιμες καταχωρίσεις τον Ιανουάριο του 2019. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 13.770 τον Μάιο του 2023 — δηλαδή άλμα 195%. Ωστόσο, η ζήτηση για διανυκτερεύσεις αυξήθηκε πολύ περισσότερο, κατά 543% την ίδια περίοδο σύγκρισης, από 7.425 σε 47.794.

Ενώ η μέση διάρκεια παραμονής παρέμεινε σταθερή, η αύξηση της προσφοράς είχε ως αποτέλεσμα οι μέσες ημερήσιες τιμές να μειωθούν από 67,8 € (75,90 $) σε 59,4 € (66,48 $).

Η Αυλώνα, η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Αλβανίας, διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό ακινήτων στην Αλβανία στην πλατφόρμα της Airbnb. Η πόλη γνώρισε αξιοσημείωτη άνοδο το τρίτο τρίμηνο του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρχαν περισσότερα από 7.000 διαμερίσματα διαθέσιμα προς ενοικίαση, σημειώνοντας αύξηση 77% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019.

Το 2022, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αλβανία σημείωσαν σημαντική αύξηση σε όλες τις τοποθεσίες σε σύγκριση με το 2019. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση είχε η πόλη των Τιράνων με αριθμό ρεκόρ που ήταν διπλάσιος.

Το παραθαλάσσιο χωριό Ksamil (μερικές φορές αναφέρεται ως Bora Bora της Ευρώπης) είναι το δεύτερο μεταξύ των πιο δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών της Airbnb βάσει αναζήτησης.

Νέες αγορές

Το 2022 εμφανίστηκαν νέες αγορές για τον αλβανικό τουρισμό. Από την προηγούμενη δεκαετία, η Αλβανία έχει βιώσει μια σταθερή αύξηση τουριστών. Προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουκρανία.

Ωστόσο, από τις αρχές του 2022, η Αλβανία βλέπει μια αξιοσημείωτη αύξηση επισκεπτών από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Ισπανία (+57%), το Βέλγιο (+23%), η Ολλανδία (+36%).

«Γνωρίζαμε ότι η Αλβανία ήταν ένα από τα κρυμμένα διαμάντια ή ένα μυστικό σημείο πριν από πέντε χρόνια. Όχι πια. Η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Η Αλβανία έχει γίνει πλέον hot spot για τους Ευρωπαίους». Αυτό δήλωσε ο Niels Mueller-Wickop, Διευθύνων Σύμβουλος της ταξιδιωτικής εταιρείας Join My Trip, η οποία βοηθά μεμονωμένους ταξιδιώτες να βρουν ομάδες για να ταξιδέψουν. Μόνο αυτό το καλοκαίρι η εταιρεία του διοργανώνει 17 ταξίδια στην Αλβανία.

Η Αλβανία προσφέρεται και για τουρισμό εκτός θερινής σεζόν. Εκτός από μια μακρά παράκτια Ριβιέρα, διαθέτει οροσειρές, λίμνες και προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Έτσι, φέτος, μόνο τον Ιανουάριο, η Αλβανία υποδέχθηκε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, από 194.000 το 2022.

Ο Mueller-Wickop σημείωσε ότι αν και η χώρα έχει αρνητική φήμη που σχετίζεται με το έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και τη διαφθορά, υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση για να αλλάξει την εικόνα. Όσον αφορά τον τουρισμό και τη φιλοξενία, έχει πολλές δυνατότητες σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Κροατία και η Ελλάδα.

The post Αλβανία, ο νέος “καυτός” προορισμός για βραχυχρόνιες μισθώσεις appeared first on BnB News!.