Αειφορία και στη Βραχυχρόνια; Ένα case study στην Αθήνα

 Αειφορία και στη Βραχυχρόνια; Ένα case study στην Αθήνα

Οι πρακτικές που ενισχύουν την αειφορία αγγίζουν όλη την τουριστική δραστηριότητα, και φυσικά και τη Βραχυχρόνια Μίσθωση. Ο Χάρης Λουβερδής, property manager της My Athens Stories, εξηγεί τις πρακτικές αειφορίας που έχει επιλέξει για τα έξι καταλύματα που διαχειρίζεται στην Αθήνα. 

Η ευαισθησία του τουριστικού κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Πλατφόρμες όπως η Booking.com έχει δημιουργήσει ειδικό φίλτρο αναζήτησης “Sustainable Tourism”. Όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες επενδύουν για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους.

Τώρα πλέον και τα καταλύματα που δραστηριοποιούνται στη Βραχυχρόνια Μίσθωση μπορούν και πρέπει να τροποποιήσουν τη λειτουργία τους προς την αειφορία.

Ακολουθώντας τις προτάσεις και τα βήματα του Global Sustainable Tourism Council, σε ένα σύνολο έξι διάσπαρτων καταλυμάτων στο κέντρο της Αθήνας εφαρμόσαμε τις παρακάτω πρακτικές ανά κατηγορία:

Ενέργεια:

Έγινε συμβόλαιο με πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος που δεσμεύεται ότι όλη η παρεχόμενη ενέργεια στο κατάλυμα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό επιφέρει ένα λίγο μεγαλύτερο «πάγιο» στον μηνιαίο λογαριασμό αλλά εξασφαλίζει ότι δεν καταναλώνεται «βρώμικη» ενέργεια. Το σχετικό πιστοποιητικό δίνεται μετά από τουλάχιστον 6 μήνες.
Οι ηλεκτρικές συσκευές (και κυρίως τα AC και τα ψυγεία) αντικαταστάθηκαν με υψηλής απόδοσης συσκευές (Α+++).
Αντικαταστάθηκαν τα τηλεχειριστήρια των AC με άλλα που προγραμματίζονται να λειτουργούν σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών (μην αναρωτιέστε – δεν υπήρξε το παραμικρό παράπονο από επισκέπτη). Κόστος 17€ έκαστο.
Ο φωτισμός έχει μόνο φώτα LED.

Τοποθετήθηκαν (όπου ήταν εφικτό) ηλιακοί θερμοσίφωνες. Και όπου ήταν αδύνατο, τοποθετήθηκε χρονοδιακόπτης που σβήνει το θερμοσίφωνο αυτόματα μετά από 45-50 λεπτά. Κόστος 70-80 € με την εργασία.
Τοποθετήθηκαν μαγνητικές κάρτες που διακόπτουν το ρεύμα όταν φεύγει ο επισκέπτης. Κόστος 80-90€ με την εργασία.

Νερό:

Ομοίως, σε ό,τι αφορά το νερό επιχειρείται η μείωση στην κατανάλωσή του. Μικρότερη κατανάλωση νερού, σημαίνει και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος για να ζεσταθεί.

‘Ετσι, τοποθετήθηκαν έξυπνοι regulators της Γερμανικής Mannesmann, που χορηγούν την αναγκαία ροή νερού, αποφεύγοντας τη σπατάλη.
Κόστος 5-6 € έκαστος.
Το νερό δεν είναι στην τρέχουσα επικαιρότητα. Όμως είναι σημαντικότατο οικολογικό αγαθό και η εξοικονόμησή του και στη βραχυχρόνια συμβάλει στην αειφορία.

Ανακύκλωση:

Τοποθετήθηκαν παντού διπλοί κάδοι ανακύκλωσης και ενθαρρύνεται η μέγιστη ανακύκλωση. Υπάρχει σαφής σήμανση και δίνονται οδηγίες.
Χρησιμοποιούνται μόνο μεγάλες συσκευασίες ειδών μπάνιου (shampoo, shower gel, conditioner, κ.λπ.) για να αποφευχθεί η σπατάλη πλαστικών συσκευασιών. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ανοξείδωτα dispensers.
Αποσύρθηκαν όλα τα πλαστικά μίας χρήσης και τα πλαστικά μπουκάλια νερού αντικαταστάθηκαν από γυάλινα.
Προσφέρονται επαναχρησιμοποιούμενοι τουριστικοί οδηγοί της πόλης και των μνημείων.

Προμήθειες και Τοπική Κοινωνία:

Προσφέρονται τοπικά προϊόντα (κρασί, είδη μπάνιου, κ.λπ.)
Υποστηρίζονται τοπικοί προμηθευτές (ταξί, λεωφορεία, ξεναγοί, εστιατόρια, οινοποιεία, κ.λπ.).
Για κάθε κράτηση, σε συνεργασία με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, φυτεύεται ένα νέο δένδρο! Το κόστος είναι εξαιρετικά προσιτό και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Δεδομένου ότι κάθε δέντρο απορροφά ετήσια 22 Kg CO2 και αποδίδει 117 Kg οξυγόνου, υπολογίζουμε ότι μετά από 5 χρόνια λειτουργείας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μηδενιστεί. Ήδη έχουμε φυτέψει 300 νέα δέντρα και οι επισκέπτες μας το εκτιμούν πολύ.

Η εμπειρία από τα έξι διαμερίσματα στο Κέντρο της Αθήνας, δείχνει ότι κάθε διαμέρισμα τεσσάρων έως έξι φιλοξενούμενων (ή 45-80 τ.μ.) κατανάλωνε, πριν τις παραπάνω προσαρμογές, κατά μέσο όρο ενέργεια 10,03 KWh ανά ημέρα, συμπεριλαμβανόμενης της θέρμανσης/ψύξης. Η κατανάλωση φυσικά διέφερε ανάλογα με το μέγεθος, τη θερμομόνωση κλπ. Στόχος όλων των παραπάνω παρεμβάσεων είναι να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 15%.

Ομοίως, η κατανάλωση νερού ήταν 335 λίτρα ανά ημέρα. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 18%.

Είναι σημαντικό να επικοινωνείται με τους επισκέπτες κατά τρόπο θετικό και συγκεκριμένο η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι επισκέπτες γίνονται συμμέτοχοι στην προσπάθεια, εκτιμούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και εκθειάζουν το κατάλυμα.

Διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι ένα μη εποχικό ξενοδοχείο 4 αστέρων καταναλώνει 29,8 KWh ανά επισκέπτη και νύχτα. Το αντίστοιχο νούμερο για 5άστερο ξενοδοχείο είναι 39,5 KWh. Είναι προφανές ότι οι μεγάλοι χώροι υποδοχής, οι υπηρεσίες και οι πισίνες απαιτούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Η σύγκριση των 10,03 Kwh για 4 έως 6 επισκέπτες με τις 29,8 KWh για κάθε ένα επισκέπτη είναι προκλητική. Πολύ περισσότερο εάν αναλογιστούμε ότι η Βραχυχρόνια Μίσθωση αξιοποιεί ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις χωρίς να δημιουργεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το κτίσιμο νέων εγκαταστάσεων.

Η Βραχυχρόνια Μίσθωση είναι η οικολογικότερη μορφή τουρισμού. Ωστόσο, μπορούμε να την κάνουμε ακόμα πιο πράσινη και αειφόρα.

The post Αειφορία και στη Βραχυχρόνια; Ένα case study στην Αθήνα appeared first on BnB News!.