Έχασε τη δίκη στη Νέα Υόρκη η Airbnb

 Έχασε τη δίκη στη Νέα Υόρκη η Airbnb

Ισχυρό πλήγμα για την Airbnb στη Νέα Υόρκη αποτελεί η απόρριψη από το δικαστήριο της αγωγής που κατέθεσε η πλατφόρμα ενάντια στους νέους κανόνες.

Οι κανονισμοί απαιτούν από τους οικοδεσπότες να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου της Νέας Υόρκης (OSE) και να δεσμευτούν ότι θα συμμορφώνονται με όσα προβλέπονται στο νόμο περί πολυκατοικιών, τον κώδικα συντήρησης κατοικιών καθώς και τον κατασκευαστικό κώδικα.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε η δημοφιλής πλατφόρμα, οι κανονισμοί αυτοί ουσιαστικά λειτουργούν ως de facto απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερες από 10 αιτήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν εγκριθεί βάσει των νέων κανόνων από τις αρχές Μαΐου.

Η δικαστής χαρακτήρισε την απαίτηση από την Airbnb να επαληθεύσει πιθανές καταχωρίσεις ως έναν «πολύ απλό τρόπο» για να διασφαλίσει ότι δεν διευκολύνει πλέον την παράνομη δραστηριότητα και δεν κερδίζει χρήματα από αυτή. Ανέφερε στοιχεία ότι η πόλη είχε λάβει σχεδόν 12.000 καταγγελίες που σχετίζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2017 έως το 2021.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογους κανονισμούς και σε άλλες πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ -και όχι μόνο- με τη Νέα Υόρκη να αποτελεί μια από τις βασικές αγορές της Airbnb.

Ολοένα και περισσότερες πόλεις προχωρούν σε ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μεταξύ άλλων απαιτούν από τους οικοδεσπότες να αποκτήσουν άδειες και να πληρώσουν τέλος εγγραφής ή περιορίζουν τις ενοικιάσεις σε επιχειρηματικές περιοχές.

Βασικό επιχείρημα των πόλεων είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνουν τα ενοίκια και εντείνουν το πρόβλημα έλλειψης στέγασης για τους μόνιμους κάτοικους.

Και στη Νέα Υόρκη, οι αξιωματούχοι του Δήμου έχουν αναφέρει ότι ο νόμος στοχεύει στην απελευθέρωση κατοικιών για ενοικίαση από τους κατοίκους της πόλης και στην καταστολή των παράνομων μισθώσεων σε προσωρινούς επισκέπτες που δημιουργούν προβλήματα στους γείτονες.

Η Airbnb είπε ότι περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες έχουν κάνει κράτηση για διαμονή από ή μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.

The post Έχασε τη δίκη στη Νέα Υόρκη η Airbnb appeared first on BnB News!.